AKTUELNO

Srbija je na kraju februara imala javni dug od 50,4 odsto BDP-a, a cilj je da do 2021. bude smanjen na ispod 47 odsto, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali na Kopaonik biznis forumu.

Mali je na plenarnoj sesiji Makroekonomske osnove za snažan rast Kopaonik biznis foruma istakao da su se u proteklih par godina značajno promenili prioriteti vlade i ekonomske politike, s obzirom da smo 2014. godine bili pred bankrotom.

Naglasio je da je Srbija tada imala veliki broj izazova, rekordan deficit budžeta, javni dug i preko 70 odsto i nezaposlenost veću od 25 odsto, ali da su usledile bolne i hrabre mere koje je započeo tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

- Srbija sada ima potpuno stabilne javne finans, suficit na kraju 2018. godine od 0,6 odsto, dok je 2014. imala deficit od 6,2 odsto - naveo je Mali.

Kako je rekao, 2014. godine je pretio bankrot, stečaji preduzećima, povećanje nezaposlenosti i drugo.

- Sada smo završili period teške fiksklane konsolidacije i sada imamo za cilj da održimo finansijsku stabilnost, imamo održivi deficit i dalje smanjimo javni dug, ali i kako da povećamo još privredni rast - naglasio je ministar finansija.

Foto: Tanjug

Naveo je su započete strukturne reforme javne uprave, i javnih preduzeća i da smo tako 2012. imali ukupan neto gubitak 37 preduzeća od oko 70 milijardi dinara, dok su u 2017. imala kumulativni dobitak od 20 milijardi dinara. Dodao je da se još čekaju rezultati za 2018. godinu.

- Ta preduzeća više nisu teret za budžet Srbije - naglasio je Mali i podsetio da je rešeno pitanje Železare Smederevo, RTB-a Bor, Galenike, PKB-a i drugih.

Istakao je da naša zemlja smanjuje javni dug i druge parametre kako bi u slučaju nove svetske ekonomske krize mogla da reaguje na vreme.

Mali je naveo da je privredni rast Srbije u 2018. godini iznosio 4,3 odsto i da je cilj da on u narednim godinama povećan. Kada je reč o zaposlenosti, Mali kaže da je nezaposlenost bila 2013. preko 25 odsto, dok je sada na nivoou od 12 do 12,5 odsto i da će se i dalje smanjivati.

Ministar je naglasio da je Srbija otvorena za direktne strane investicije i da smo po pitanju investicija dominatni u regionu. Naglasio je da je Srbija napredovala na mnogim listama i pretekla i pojedine zemllje čalnice EU, kao i da je cilj da dođemo do investicionog rejtinga kako bi imali niže kamatne stope za pozajmljivanje sredstava i bolji privredni ambijent.

On je kazao da je istraživanje objavljeno u petak pokazalo da je Srbija na 52. mestu najmoćnijih zemalja sveta i da je iza sebe ostavila i Hrvatsku, Rumuniju, Bugarsku i Mađarsku, što dovoljno govori koliko smo napredovali.

Foto: Tanjug

Mali je rekao je cilj država napuštanje kriznih mera i povećanje potrošnje kako bi se podstakao veći privredni rast. On je rekao da je važno da se podigne kvalitet infrastrukture i da je to osnov za rast privrede i da je prvi put u budžetu namenjeno 220 milijardi dinara za kapitalne investicije.

- Ne želimo da se igramo sa fiskalnim pravilima usvojićemo novi set finansijskih pravila koji će biti od koristi privrednicima i koji će moći da ih koriste u planiranju - rekao je Mali.

On je dodao i da je inflacija stabilna. Ministar finansija je rekao da je osim očuvanja teško stečene finansijke stabilnosti podrška rastu ekonomije takođe važna.

- Imamo istorijski, u poslednjih deset godina najviši rast i cilj je da ga podstanemo da bude još veći kroz konkurentnost i atraktivnost naše privrede - rekao je Mali.

Kako je rekao, nastaviće se sa reformom, reorganizacijom Poreske uprave jer je cilj moderna poreska administracija u službi građana.

Foto: Tanjug

- Cilj je da se podstiču investicije i unapređuje infrastruktura, kako putna tako i komunalna, zatim zaštita životne sredine - naveo je Mali.

On je za ovu godinu najavio set novih zakona među kojima zakon o osiguranju, zakon o računovodstvu, o investicioniom fondovima, zakon o alternativnim investicionim fondovima.

- U 2014. bili smo na ivici bankrota i ideal su nam bile zemlje u regionu, a danas smo te zemlje u mnogome prevažisli i gledamo ka klubu razvijenih evropskih zemalja - rekao je Mali.

Kako budemo podsticali rast ekonomije i ako budemo dovoljno rasli imaćemo stabilan budžet i više novca za bolji standard građana.

#Kopaonik

#Ministarstvo finansija

#Siniša Mali

'