AKTUELNO

Za Srbiju je dobro što je mišljenje Sekretarijata Energetske zajednice o izgradnji gasovoda od bugarske do mađarske granice pozitivno i to je dokaz da se taj projekat razvija u skladu sa energetskim direktivama, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić je, na pitanje novinara o izgradnji tog gasovoda, rekao da bi se moglo očekivati da gradnja gasovoda počne krajem marta ili početkom aprila.

Ministar kaže da će Agencija za energetiku Srbije, kao nezavisno regulatorno telo na osnovu mišljenja Sekretarijata Energetske zajednice priredi svoj konačni dokument.

Objasnio je da će na osnovu tog dokumenta "Gastrans" nastaviti da razvija projekat magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, kao deo naše gasno-transportnog sistema.

- Očekujemo fazu obavezujućih zakupa kapaciteta i donošenje konačne investicione odluke. Verujem da će i jedno i drugo biti okončano krajem fenruara, početkom marta, tako da se svi procesi i aktivnosti realizuju u skladu sa dinamikom koja je predviđena - rekao je Antić.

Naveo je da se obavezujući zakup kapaciteta očekuje tokom februara, a investiciona odluka krajem februara ili početka marta .

- Pod takvim okolnostima bi se moglo očekivati krajem marta, početkom aprila da počne izgradnja gasovoda - rekao je Antić, nakon sednice skupštinskog Odbora za privredu na kojoj je predstavljen godišnji izveštaj Sekretarijata Energetske zajednice o napretku Srbije u implementaciji propisa u oblasti energetike.

#Aleksandar Antić

#Srbija

'