AKTUELNO

Projekat "Norveška za vas - Srbija" vredan 4,27 miliona evra, u okviru kojeg se pruža pomoć 91 lokalnoj samoupravi u Srbiji, predstavljen je danas u Aleksincu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Predstavljanju projekta prisustvuju i ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao i čelnici lokalnih samouprava kojima se pruža pomoć.

Projekat se sprovodi od avgusta 2018. do jula 2020.godine, u partnerstvu sa Vladom Srbije i u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama, a radi osnaživanja i razvoja nerazvijenih područja u Srbiji, odnosno gradova i opština koji spadaju u treću i četvrtu grupu razvijenosti.

Fokus je na povećanju mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, na podršci socijalnoj koheziji i inkluziji u nerazvijenim područjima. Takođe, projekat je usmeren na poboljšanje životnih uslova i razvoju lokalne infrastrukture i jačanju informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Foto: Tanjug

Skup je otvorio domaćin, predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković koji se zahvalio Ambasadi Kraljevine Norveške na projektima koji su realizovani prethodnih godina, u saradnji sa Ambasadom i UNOPS-om. On je dodao da je Aleksinac i dalje zaniteresovan da podižemo nivo te saradnje.

Zahvalio je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na poseti i dodao da je Aleksincu čast što je domaćin današnjeg skupa. Istakao je i da je Vučić posećivao Aleksinac više nego svi predsednici države u poslednjiu zadnjih 100 godina skupa i dodao da odlično poznaje i seosko područje na teritoriji Aleksinca, te primetio da ta činjenica dovoljno govori.

U sklopu projekta "Norveška za vas -Srbija" do sada su sprovedena dva poziva za finansiranje projekata za razvoj lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje koje će Norveška finansirati sa milion evra.

Foto: Tanjug

Ocenjivanje pristiglih predloga projekata trebalo bi da bude završeno u martu 2019. godine, a finansijsku podršku od 30.000 do 100.000 evra dobiće najmanje osam projekata za razvoj lokalne infrastrukture. Tokom trajanja projekta "Norveška za vas - Srbija", biće objavljeni i pozivi za projekte privatnog sektora kojk će povećati mogućnosti za zapošljavanje.

Takođe, predviđena je i izgradnja cevovoda u vodovodnoj mreži u Preševu dužine 7,7 kilometara. U cilju unapređenja usluga socijalne zaštite u Srbiji, Norveška će podržati inovativna rešenja u upravljanju ljudskim resursuma u pet pilot lokalnih samouprava i njihovim centrima za socijalni rad. Norveška podržava razvoj Srbije kroz finansiranje različitih projekata koje sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

#Norveška

#Srbija

'