AKTUELNO

Gradski odbornici oraspravljaju o rebalansu i budžetima opština

Na sednici u beogradskom parlamentu danas će odbornici raspravljati o tehničkom rebalansu gradskog budžeta, o kriterijumima na osnovu kojih će opštine dobijati budžete za 2016. godinu i o ugovoru o javno-privatnom partnerstvu sa privatnim autobuskim prevoznicima.

Kada je reč o rebalansu, presednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je objasnio da postoje prihodi gradskih preduzeća i dobit koja se naplaćuje od njih, a postoji i deo neutrošenih sredstava iz ove godine.

-Ta neutrošena sredstva, ili sredstva koja predstavljaju dobit, preraspodeljuju se na obaveze koje moramo pokriti, što se prvenstveno odnosi na vraćanje dugova od pre šest, sedam godina-, naveo je ranije Nikodijević, dodajući da pre svega misli na subvencije za komunalne usluge, koje Grad treba da pokriva preko svojih JP.

Te subvencije, dodao je, godinama nisu plaćane, niti evidentirane u budžetu i nije postojao realan novac za njih, pa su se gomilale kao dugovi, koji sada iznose oko 5,5 milijardi dinara.

Gradska vlast će, naveo je, od ove godine gradskim preduzećima vraćati "ono što je bila obaveza Grada i pre pet i pre šest godina, a koja nije uplaćivana".

Na sednici će biti reči i o Predlogu odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za obime budžeta opština, što je prvi put da se donose kriterijumi koji se odnose na veličinu teritorije, broj stanovnika, razuđenost, na to da li je opština samo centralna ili ima i prigradske delove.

U dnevni red je uvršten i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju komunalne delatnosti gradskog prevoza putnika.

Pred odbornicima će se naći i Predlog plana detaljne regulacije Bloka 11 između Bulevara Nikole Tesle, Keja oslobođenja i produžetka ulica Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara, u Zemunu, kao i predlozi planova detaljne regulacije za deo industrijske celine "21. maj" u Rakovici i pijace u naselju Medaković.

Skupština grada danas će razmatrati i izmene Odluke o održavanju čistoće, a na sednici će biti reči o rebalansu drugog programa poslovanja za 2015. "Urbanističkog zavoda Beograda" i o programu zaštite, uređivanja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada za ovu godinu.

Po skraćenom postupku odbornici će odlučivati o imenovanju v.d. direktora "Hipodroma", razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadžornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora i o izboru članova stalnih radnih tela.

Izvor: Tanjug

'