AKTUELNO

Na sastanku, kome je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, bilo je reči i o konkretnim planovima za 2019. i 2020. godinu i nastavku sprovođenja strukturnih reformi.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejmsom Rufom o dosadašnjim rezultatima u okviru programa Instrument za koordinaciju politika (PCI), koji Srbija sprovodi od jula 2018. godine, a na sastanku je konstatovano da je dosta učinjeno u ostvarenju zadatih ciljeva.

Posebno je istankuto da je Srbija u 2018. godini zabeležila odlične makroekonomske rezultate, te da će dalja realizacija aranžmana sa MMF-om tome dodatno da doprinse, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

Kako se navodi, u protekloj godini ostvaren je rast BDP-a od 4,4 odsto, zabeležen je suficit od 32,2 milijarde dinara, a javni dug trenutno iznosi oko 50 odsto BDP-a.

Foto: Tanjug

Džejms Ruf je istakao da je MMF zadržao svoju projekciju rasta BDP Srbije na 3,5 odsto za 2019. godinu, kao i da se nada da regionalna i globalna ekonomska situacija, a pre svega usporavanje nekih od vodećih evropskih ekonomija, neće uticati na taj rezultat.

Predsednica Vlade naglasila je da Srbija ulaže napore u jačanje IT i sektora usluga, istraživanje i razvoj i inovacije, što, uz dalje suzbijanje sive ekonomije, u velikoj meri može da doprinese rastu ekonomije Srbije.

Na sastanku, kome je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, bilo je reči i o konkretnim planovima za 2019. i 2020. godinu i nastavku sprovođenja strukturnih reformi.

Novi aranžman Instrument za koordinaciju politika (PCI) trajaće do januara 2021. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 5. februara.

#Ana Brnabić

#Džejms Ruf

'