AKTUELNO

Srbija više nije prezadužena zemlja, izjavio je danas srpski ministar finansija Siniša Mali, istakavši da će suficit u januaru ove godine biti veći od 7,8 milijardi dinara koliko je prvobitno planirano.

On je na obeležžavanju međunarodnog Dana carine u Beogradu rekao da je na kraju 2018. suficit u budžžetu iznosio 32,2 milijarde dinara, i ocenio da rekordni ekonomski rezultati u prošloj godini daju prostor za optimizam.

Mali je kazao da je učešće javnog duga u januaru oko 50 odsto, što je ocenio kao ogroman rezultat, s obzirom da je učešće javnog duga 2013. bilo 78 odsto.

Ministar je rekao da je nezaposlenost na kraju trećeg kvartala prošle godine iznosila 11,3 odsto, što je više nego dvostruko manje u odnosu na 25 odsto 2013. godine.

- Nismo zadovoljni, ali je ipak i u toj oblasti ostvaren rezultat - rekao je Mali.

Naglasio je i da je stopa rasta BDP-a za 2018. iznosila 4,4 odsto što je, kažže, najviša stopa rasta ne samo u regionu nego i u Evropi, a rast je zabeležžen u svim oblastima privrede.

On je rekao da dobri rezulatati omogućavaju povećanje plata i penzija, te da početkom februara i svi zaposleni u Upravi carina mogu da očekuju za 8,5 odsto veće plate nego decembarske.

#Ekonomija

#Siniša Mali

'