AKTUELNO

"Libanska klopka", mehanizam koji lopovi postavljaju na bankomate kako bi došli do novca sa kartica građana, ponovo je aktuelna tema.

Odgovarajući na pitaje koliko su građani Srbije ugroženi ovom prevarom, savetnik za istrage i bezbednost Stevan Đokić rekao je za Novo jutro TV Pink da su na granici uhapšene osobe bugarske nacionalnosti, kojima je Srbija bila tranzitna zemlja.

- Oni su išli dalje. Njihov problem, a naša sreća je što mi imamo dobro obezbeđene bankomate. Ta libanska klopka ne može da se postavi na bilo koji bankomat. Oni kupuju informaciju koji bankomat je lošije obezbeđen, koji nema noviju zaštitu, iako je ta libanska klopka napravljena 1970. godine, ona je evoluirala - objasnio je Đokić i dodao da je današnja libanska klopka je “jaka”.

Foto: TvPink Printscreen

- Ona izgleda kao deo bankomata, sa posebnim uređajem unutra, a kada ubacite karticu u bankomat, nemate pojma da ste žrtva toga. Taj uređaj skenira karticu, koji vi uzimate kada završite to što ste radili. Postoji i uređaj koji ima zakačenu kameru i snima PIN koji unosite - upozorava Đokić.

Prema njegovim rečima, libanska klopka je kompleksa sprava u današnje vreme.

- Oni uvek imaju informacije koji je bankomat neobezbeđen, a na osnovu toga oni prave taj dodatak. Kada priđete bankomatu, ništa se ne vidi - navodi Đokić.

Foto: TvPink Printscreen

On upozorava na plaćanje karticom preko interneta i ističe da je tu potrebna dodatna pažnja.

- Ljudi ne treba da daju nikome PIN kartice, nikako ne treba zapisivati PIN na papirić pored kartice. Prilikom kupovine PIN ne treba izgovarati naglas - istakao je Đokić.

Boško Cerović iz Udruženja potrošača "Efektiva" rekao je da su banke dužne da zaštite svoje korisnike.

- Visokotehnološki kriminal napreduje, kriminalcima je to dostupno, a zadatak banaka je da i one prate taj razvoj i da preduzmu određene mere - kazao je Cerović i dodao da žrtva visokotehnološkog kriminala može biti svako.

Foto: TvPink Printscreen

- Kada neki korisnik bankariskih usluga stavi karticu u bankomat u kom se nalazi libanska klopka, on ne može da zna da se nešto loše dešava. Najčešće čovek ustanovi da je prevaren tek kada vidi da mu novac odlazi sa računa. Korisnik treba da bude pažljiv prilikom korišćenja bankomata - naveo je Cerović.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Bankomat

#Krađa

#Prevara

'