AKTUELNO

Na svetskim tržištima cene nafte su znatno porasle i prošle nedelje, već treću zaredom, što se zahvaljuje smanjenju proizvodnje OPEC-a i nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići dogovor o trgovini.

Na londonskom tržištu cena barela je prošle nedelje porasla 3,6 odsto, na 62,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4,3 posto, na 53,80 dolara.

Nakon što su u 2018. potonule više od 20 posto, u prve tri nedelje ove godine cene nafte su nadoknadile veći deo tog gubitka. Podršku cenama pruža nedavni dogovor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera na čelu s Rusijom o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno od početka ove godine, prenosi SEEbiz.

Pritom će OPEC smanjiti proizvodnju za 800.000 barela dnevno, a nezavisni proizvođači za 400.000 barela, što bi trebalo da smanji neravnotežu između ponude i potražnje.

SAD bi mogao da pooštri sankcije Iranu

Ulagače je prošle nedelje ohrabrio izveštaj OPEC-a prema kojem su njegove članice smanjile proizvodnju već u novembru prošle godine, pre nego što je dogovor stupio na snagu.

Tako je OPEC-ova proizvodnja nafte u novembru pala za 751.000 barela dnevno, na 31,58 miliona barela, što je najveći mesečni pad u poslednje gotovo dve godine.

Podršku cenama pružaju i nagađanja da bi SAD mogao pooštriti sankcije Iranu jer uskoro ističe američko odobrenje izuzeća koje je u decembru dobilo osam najvećih kupaca iranske sirove nafte - Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Turska, Italija, Grčka i Tajvan. Te zemlje, uprkos sankcijama, mogu i dalje uvoziti iransku naftu.

Savetodavna kuća Euroasia Group smatra da će Kina, Indija, Japan, Južna Koreja i Turska verovatno dobiti produženje izuzeća, ali da će Italija, Grčka i Tajvan verovatno izgubiti tu mogućnost. To bi izazvalo pad iranskog izvoza nafte na oko 1,1 milion barela dnevno.

"Kombinacija smanjenja proizvodnje OPEC-a %2B, posebno Saudijske Arabije, kao i skorašnje pooštravanje sankcija na iranski izvoz nafte dovode tržište blizu ravnoteže", smatraju analitičari investicione banke Jefferies.

#Berza

#Cena

#nafta

'