AKTUELNO

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i lider Srpske narodne partije, izjavio je da sporazumi potpisani tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina, imaju ogroman značaj za Srbiju.

- Sporazum koji sam potpisao sa 'Rosatomom' o korišćenju nuklearne energije u mirne svrhe, otvara novo i značajno polje saradnje koja će u velikoj meri uticati na budućnost Srbije. 'Mirni atom' se danas koristi u medicini, poljoprivredi, industriji... - rekao je Popović u intervjuu za današnji "Alo".

On kaže da je, takođe, potpisao sporazum sa ruskim "Roskosmosom" o korišćenju ruskih satelita za potrebe srpske poljoprivrede, telekomunikacija, bezbednosti; sa Ministarstvom veza Rusije, koje je lider u digitalizaciji ruske državne uprave; s ruskim inovacionim kampusom i Univerzitetom Skolkovo, koji je jedan od najvažnijih ruskih centara za razvoj mladih inženjera i startapova; sa ruskom državnom korporacijom "Roseti" o razvoju inovacija u elektroenergetici; kao i sporazum sa ruskom Agencijom za strateške inicijative, Ruskim venčurnim fondom i kompanijom "Vrb inovacije".

Ovaj poslednji sporazum postavlja osnov za formiranje prvog zajedničkog srpsko-ruskog venčurnog fonda za razvoj inovacija, dodaje Popović.

Prema njegovim rečima, potpisivanjem sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, što je Putin najavio do kraja godine, Srbija i naši privrednici dobijaju mogućnost pristupa na veliko tržište od preko 200 miliona stanovnika, bez carina.

- Iako smo do sada imali potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s pojedinim državama članicama EEU, poput Rusije, Belorusije i Kazahstana, sada ćemo u okviru ujednačenih propisa i standarda, imati pristup još širem tržištu, gde možemo da izvozimo srpske proizvode i razvijamo saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije - rekao je Popović.

On je ukazao da je tokom Putinove posete iskazana nedvosmislena podrška Srbiji po pitanju Kosova.

- Dok imamo Rusiju uz sebe, Kosovo će uvek biti sastavni i neotuđivi deo Srbije. Posebno je važno što je predsednik Putin istakao neophodnost potpune primene Rezolucije 1244, koja podrazumeva i povratak naših policijskih i vojnih snaga na Kosovo. U situaciji ogromnog pritiska na Srbiju da se saglasi sa takozvanom nezavisnošću lažne države Kosovo, neprocenjiv je značaj i težina jasnog stava predsednika Putina da se svaki kompromis oko pitanja Kosova mora tražiti u okviru Rezolucije 1244. Dakle, za Rusiju je celo Kosovo Srbija i tu nema dileme - dodao je Popović.

Upitan da li Srbiju prijateljstvo sa Rusijom m ože koštati članstva u Evropskoj uniji, Popović je rekao da Srbija treba da sledi samo svoj interes, a naš interes je da razvijamo najbolju političku i ekonomsku saradnju s prijateljskom Rusijom.

Što se tiče EU, mi sada i ne znamo šta će se događati u toj organizaciji posle izbora u maju ove godine, tako da mi treba da radimo ono što smo radili i do sada - da usvajamo najbolje evropske standarde da bismo uredili svoju državu i svoje društvo kao najrazvijenije države Evrope. Ukoliko u EU postave kao uslov za dalji nastavak integracija da priznamo lažnu državu Kosovo ili da uvedemo sankcije Rusiji, duboko sam ubeđen da će srpski narod takvu ucenu odbaciti - istakao je Popović.

On takođe kaže da je, prema reakciji Putina, jasno da ga dirnuo poklon - šarplaninac Paša - koji je dobio od predsednika Aleksandra Vučića, i da mu se veoma dopao.

- Izbor rase psa koji je darovan ruskom predsedniku ima dubok simbolični značaj koji su svi dobro razumeli - rekao je Popović.

#Nenad Popović

#Rusija

#Sporazum

'