AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija početak 2019. godine dočekuje finansijski stabilno i sa odličnim ekonomskim rezultatima i da je odgovorno takvu ekonomsku politiku nastaviti u budućnosti.

- Eksluzivna vest je da smo kraj 2018. godine dočekali sa suficitom od 32,2 milijardi dinara, a to nam je više od 60 milijardi dinara više novca nego što smo planirali. Treću godinu za redom imamo višak u budžetu. To samo pokazuje kako smo na pravi način shvatili našu obavezu prema građanjima Srbije, da vodimo računa o svakom dinaru i to nam je osnova za dalje povećanje privrednog rasta i životnog standarda, plata i penzija - rekao je Siniša Mali, za Novo jutro TV Pink.

On je rekao i da Srbija u 2019. godinu ulazi sa projekcijom privrednog rasta od 3,5 odsto, dok je u naredne tri godine prosečna stopa rasta projektovana na 3,8 odsto, što je konzervativan plan, ali bolje i tako, pa da, kada se ostvari veći rast, dodatni novac uložimo u rast naše ekonomije.

Ministar finansija se osvrnuo na glavne ekonomske pokazatelje koji govore u prilog tome da se Srbija danas svrstava među vodećim ekonomijama u Evropi. To su pre svega, pored suficita, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), smanjenje javnog duga kao i nezaposlenosti.

- Prethodnu godinu završavamo sa stopom rasta od 4,4 odsto i to nas svrstava među pet ili šest najbržih ekonomija, videćemo tačno kada se objavi evropska statistika. U 2013. godini stopa nezaposlenosti je bila 25 odsto, a sada je oko 11 odsto. To je dobar rezultat ali nismo zadovoljni i radimo na otvaranju novih fabrika i radnih mesta kako bi se stopa nezaposlenosti spustila na ispod deset odsto. Želja nam je da svako u Srbiji nađe posao i dostignemo standard EU - kazao je Mali i dodao:

- Kada je reč o javnom dugu, 1. januara 2019. godine, njegovo učešće u BDP-u je 50, 1 odsto, a možda je i na ispod 50 odsto jer je u toku vraćanje dugova. Od prezadužene zemlje, na ivici bankrota, koja nije mogla da vraća svoje dugove i čiji je javni dug bio preko 75 odsto, mi smo sada došli na 50 odsto. To je neverovatan rezultat - ocenio je Mali.

- Srbija je sada finansijski stabilna zemlja, vraćamo redovno dugove i to nam je bila osnova za budžet za 2019 i to pokazuje osnovne principe odgovorne fiskalne politike koju vodimo - rekao je on.

- Raduje me i činjenica što je rast prisutan u gotovo svim privrednim granama – u građevini, poljoprivredi, prehrambenoj industriji... Diverzifikovali smo rast na pravi način i možemo da očekujemo rezultate u budućnosti - dodao je ministar Mali.

Foto: TvPink Printscreen

Od najvažnijih događaja u privredi protekle godine ministar finansija je naveo pronalazak kineskog srateškog partnera „Ziđin“ za RTB Bor i dolazak koncesionara „Vansi“.

- Raduje me što smo pronašli partnera za RTB Bor koji će u narednih par godina investirati 1,5 milijardi dolara. Možete zamisliti šta to znači za istočnu Srbiju. Ta investicija, zajedno sa koncesijom Aerodroma su najvažnije transkacije koje su se dogodile u 2018. godini - rekao je Mali.

Ministar finansija se osvrnuo i na najave o dolasku nove ekonomske krize, ističući da je veoma važno ispratiti dešavanja na svetskim tržištima i izbeći moguće šokove koje takve ekonomske neizvesnosti donose.

- Svakodnevno pratimo što se dešava sa finansijskim tržištima. Svaki skok i razna dešavanja bilo da je to trgovinski rat između Kine i Amerike ili je izborni proces u evropskom parlamentu, trgovinski rat sa Kosovom, sve to može utiče na perfomanse ekonomije. Ključna stvar je da izbegnemo rizike koje takva vrsta šokova donose. Tu mislim na činjenicu da mi vraćamo stare dugove a ako vam se usporavaju stope rasta a imate kao posledicu krize da se podižu kamatne stope. Sada su kamatne stope još uvek niske i vraćamo brže dugove, nego što se zadužujemo - objašnjava ministar.

Ministar finansija istakao je i da Međunarodni monetarni fond (MMF) i njegova misija dolaze u Srbiju u znatno drugačijoj ekonomskoj atmosferi, nema više tenzija, a najteže mere su iza nas.

- Usred smo reformskog procesa. Važno je da sa MMF to pratimo. Rezultati u 2018. godini daju nam za pravo da budemo zadovoljni a sa druge strane da budemo odgoorni da rezultat ponovimo. Za ovu godinu je ključna reforma javne uprave, javnih preduzeća, Poreske uprave, borba protiv sive ekonomije - rekao je Mali.

On je napomenuo i da nam pravo na optimističke prognoze daje i podatak da je Srbija prošle godine privukla oko tri milijarde evra stranih direktnih investicija.

- To je rekord u regionu, osnova za dalje smanjenje nezaposlenosti. Na svakom koraku se otvaraju nove fabrike, to je dobro, tu dajemo za pravo ljudima da kažu da će ostati u Srbiji i da se borimo za povećanje plata i životnog standarda. Budžet je uravnotežen i realan, imamo kontrolu duga, stabilne stope rasta, sada se bavimo reformama koje treba da sprovedemo do kraja kako bi mogli da kažemo da imamo konkurentnu i atraktivnu privredu - zaključio je ministar Mali.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Ministarstvo finansija

#Siniša Mali

'