AKTUELNO

Ministar privrede izjavio je da bi bilo dobro da novi zakon o javnim preduzećima bude što pre usvojen.

Sertić se nada da će primena ovog zakona početi već u prvom kvartalu 2016. godine.

- Pokušaćemo da novim zakonom još više stegnemo omču oko javnih preduzeća - rekao je Sertić predstavljajući Nacrt zakona o javnim preduzećima u Privrednoj komori Srbije.

On je dodao da je vlada zatekla potpuni haos u oblasti javnih preduzeća i celoj ekonomiji koja je bila haotična, bez parametara koji mogu da se mere i upoređuju.

Ministar je istakao da nije dovoljno stavljati na savest direktorima javnih preduzeća da rade bolje i profesionalnije, već da država mora da primenjuje svoje metode da bi se u tim preduzećima postigli što bolji rezultati.

Prema njegovim rečima, vlada je uspela da natera javna preduzeća da dostavlja planove i da je sada prvi put uspostavljena takva kontrola. Sertić je podsetio da postoje jako loši primeri i da ima javnih preduzeća koja posluju po tržišnim principima i onih koja primaju subvencije. Cilj je, kako navodi, da se subvencije smanje, a podstaknu preduzeća koja dobro posluju.

Kao jedan od loših primera, ministar je istakao rudnik Resavicu koji je, kako navodi, potrošio milione za marketing, a pravda se da je to učinjeno po ranije preuzetim obavezama.

-Država mora da ima mnogo ozbiljniji uticaj na javna preduzeća, i to preko zakona, kako bi držala stvari pod kontrolom. Naša svest i savest nisu dovoljni - rekao je Sertić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je reforma javnih preduzeća od presudnog značaja za prevazilaženje nasleđenih teškoća, kao i za dalji održivi rast i razvoj srpske ekonomije.

-Privredna komora želi da doprinese da i javni privredni sektor u celini, od izvora problema, postane izvor rasta za celu privredu - rekao je on i dodao da upravljanje preduzećima u kojima je država vlasnik, bez obzira na specifičnosti, ne bi trebalo da se razlikuje od upravljanja privatnim preduzećima.

Autor: S. Antonić

'