AKTUELNO

Ministar je istakao da je uslov da se nastavi dijalog Beograda i Prištine ukidanje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je od 21. novembra do 11. decembra na Kosovo i Metohiju plasirano za 30 miliona evra manje robe iz centralne Srbije u odnosu na isti period prošle godine.

- Ta šteta je ogromna i ukoliko se nastavi i ako se insistira na dodatnim tarifama, to praktično znači da je potpuno obustavljena trgovina izuzev sporadično međunarodnih brendova koji i dalje plasiraju robu - rekao je Ljajić.

On je dodao da robe srpskog porekla na KIM skoro da neće biti ako ostanu takse od 100 odsto.

Ljajić kaže da je uslov da se nastavi dijalog ukidanje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

- Pogrešno insistirati na trgovačkoj varijanti "vi ukinite mere, mi ćemo vam popustiti i nešto dati" - naglasio je Ljajić.

Dodaje da je Srbija dala povoda za uvođenje taksi, a da je sa druge strane i formiranje vojske Kosova jednostrana odluka i mera Prištine koja ne doprinosi stabilizaciji regiona.

- Međunarodna zajednica unutar sebe nema jasan stav o tome(vojsci Kosova). Videli ste reakcije NATO koje se protivi, SAD koji podržava, EU koja je tu između - rekao je ministar i dodao da današnja sednica Saveta bezbednosti neće rešiti postojeće probleme, ali da je bitno da se održi.

- Problem mora da se internacionalizuje, ovo je jedna od situciju gde Srbija ničim nije doprinela da dođe do ovakve političke krize u odnosima Beograda i Prištine - zaključio je on.

#Kosovo

#Rasim Ljajić

#Takse

'