AKTUELNO

Pinkov razvojno istraživački centar je predstavio novog robota. U pitanju je jedinstveni proizvod koji ima niz mogućnosti, od ispuštanja letelica, do transporta opreme, municije i tereta.

Kompanija PR-DC je zahvaljujući brojnim inovacijama, postali lider u oblasti modernih tehnologija.

Foto: TV Pink Printscreen

Vlasnik i idejni tvorac Pinkovog istraživačkog razvojnog centra i vlasnik Pink Media Grupe Željko Mitrović, predstavio je proizvod koji će u velikoj meri biti od koristi primarno u vojnoj industriji.

Ovde se ne radi ni o kakvom izumu, već konstantnom razvoju kompanije PR-DC i svakodnevnog praćenja onoga što se dešava u svetu. Tehnologija u vojnoj industriji je zapravo impresivna, ali mi pokušavamo da budemo ispred toga, pokušavamo da budemo brži i evo danas predstavljamo nekoliko stavri -rekao je Mitrović i dodao:
Prvo ćemo videti izbacivanje velikog tereta i tereta koji su neophodni vojnoj industriji sa dronova, na prostorima koji su teško dostupni. Imaćemo i prikazivanje različitih izbacivanja tereta sa drona, kao što je ovaj robot-ker koji nosi dubs na sebi. Mi koristimo dve zolje po svakom keru, pa ćemo videti njegove sposobnosti i u operativnom smislu kada je vojna primena u pitanju. Miloš je neposredno učestvovao u izgradnji ovih dubseva na robotima koji su veoma manipulativni i zgodni za vojne svrhe -rekao je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Inženjer i suvlasnik kompanije PR-DC Miloš Petrašinović, ističe da se ovaj robot može koristiti na različite načine.

Izuzetno je bitno pre svega, što je naš dron IKA bombarder afirmisan i u tom logističkom smislu, zapravo smatramo da je to i pretežna upotreba drona bombardera. U svakom trenutku, kada to nije neophodno, taj dron se pretvara i u onaj koji može da ispušta teret ili hard i flajing kejsove, koji mogu da nose bilo kakvu opremu. Tu je i transport municija u sanducima, ali naravno i voda, hrana i ostalo -rekao je Petrašinović i dodao:
Na ovim robotima smo testirali njihovo otpuštanje na zemlju sa samog drona i dalje u prelazak na neki režim. Možemo reći da je najveća prednost upravo to što ima nogice i može da se kreće po veoma teškim terenima -rekao je Petrašinović.

Foto: TV Pink Printscreen

Mitrović otkriva i posebnu funkciju ovog robota, koja ga razlikuje od ostalih.

Mogu da budu postavljeni i ispušteni sa drona mnogo pre misije, što znači da onaj čuveni termin "vrebanje" je ovde veoma značajan. Mogu biti u ovom grmlju i čekati nekoliko dana, a ne potrošiti svoju bateriju, pa tek onda daljinski aktivirani. Target se sa nekoliko kilometara udaljenosti može posmatrati na videu, lepo nanišaniti i opaliti dve zolje punjenja, koliko ima u jednom ispuštanju sa drona -rekao je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovaj robot može da ispušta i druge letelice, transportuje i ispušta druge robote, kutije sa municijom i opremom, ali i teret uz pomoć mreže.

Kompanija PR-DC postigla je vrtoglavi uspeh za kratko vreme i postala nadaleko poznata po svojim izumima koji imaju neosporivu funkciju i kvalitet, a ovaj najnoviji proizvod sigurno nije kraj brojnim inovacijama, na kojima ova kompanija, već uveliko radi.

Ovim povodom, Željko Mitrović se oglasio i na svom Instagram profilu.

Vrebanje je kljucan termin u budućoj strategiji ratovanja, važno je izbeći izloženost ljudi ,tj. žive sile, i pozicionirati se ranije za buduće akcije! Bacanje iz drona razlicitih ROBOTA ( sada čopora pasa) koji nose DUBS, su svakako rešenja koje PRDC dnevno izbacuje! PRDC je u 10. brzini, zolje na robotu Džekiju, su samo jedan od primera kako ovaj UBS ( zolje) mogu biti primenjene bez rizika po vojnike koji se moraju štititi svim sredstvima, jer život vojnika je važniji od svake investicije u tehnologiju! -napisao je Mitrović.

Autor: Iva Besarabić