AKTUELNO

Kompanija PR-DC predstavila je full flight simulator, koji je prvi u Srbiji, a poseban po tome što operatorima daje utisak kao da zaista lete dronom.

Vlasnik i idejni tvorac Pinkovog istraživačkog razvojnog centra i vlasnik Pink Media Grupe Željko Mitrović, testirao je ovaj simulator koji su projektovali njegovi inženjeri i uverio se kako zapravo izgleda let drona.

Prisustvovali smo danas još jednom patentu PR-DC, čiji je projekat vodio Miloš. To je jedan projekat, univerzalni simulator ili motion platform, koji nama služi za obuku budućih pilota koji će upravljati dronovima. Ono što je značajno je da oni imaju stvaran utisak kako bi to izgledalo da su na samom dronu u odnosu na sve prilike i okolnosti koje su u vazduhu i u odnosu na samo upravljanje kada je targetiranje nekog cilja u pitanju -rekao je Mitrović i dodao:
To je veoma važno zato što u psihološkom smislu je bitno da bilo koja letelica ne može izvesti neprirodne radnje u vazduhu, što nije ni logično, već je najbolje doći najkraćim, najlogičnijim i najracionalnijim putem do cilja, a to ljudski mozak jako dobro kalkuliše kada bi bio u vazduhu. Pošto nije u vazduhu, ovo je jako dobar trening za pilote koji će u budućnosti upravljati dronovima -rekao je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Mitrović ističe da se ova univerzalna platforma može koristiti i za druge stvari, jedna od njih je i gaming industrija.

Sa druge strane, spomenuo sam da je ovo jedna univerzalna platforma koja može služiti za različite svrhe. Ona može biti simulator za različite vrste letenja, za avione ili helikoptere ali može biti platforma i za gaming industriju. Evo baš sada raspravljamo oko toga. Ja želim da mi Miloš napravi jedan za kućnu upotrebu, jer želim da se vozim u bilo kojim uslovima i da biram koju letelicu da vozim i u kom delu sveta. Radimo na tome -rekao je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovu platformu su isprobali i američki partneri ove kompanije koji nisu krili svoje zadovoljstvo.

To se desilo juče. Bili su asfaltirani .Ja mislim da su po svemu sudeći bili, malo je reći, egzaltirani, ne samo ovim simulatorom, već i celim procesom proizvodnje naših letelica, a posebno bombarderom i novom letelicom koju ćemo predstaviti ovih dana na nebu -rekao je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

 Inženjer i suvlasnik kompanije PR-DC Miloš Petrašinović, otkrio je koliko je bilo teško kreirati ovako nešto i koliko su dugo radili na projektu.

Mi smo ovo radili godinama, kada bih rekao koliko tačno, niko nam ne bi verovao. Konačno smo zaokružili ceo taj eko-sistem. Pokazali smo i trenažer koji služi za obuku ali nema ovu platformu, sada smo to sklopili zajedno i dali smo pilotu osećaj ne samo da vidi ono što se dešava, već da i to oseti ostatkom tela. Ponosni smo na ovaj projekat, to je prvi full flight simulator i prvi je u svetu za ovakvu namenu. To su shvatili i naši partneri iz Amerike -rekao je Petrašinović.
Miloš spominje partnere iz Amerike, ali mi imamo mnogo partnera širom sveta i juče smo imali taj događaj gde smo prikazali sve naše inovacije i proizvode. Imamo mnogo predloga, to stalno napominjem, a to su Brazil, Amerika i Rumunija koji traže da budemo partneri i imamo kompanije i u njihovim državama, ali ova kompanija iz Amerike je veoma ozbiljna i deluje nam kao neko ko bi budućnost i rezultate PR-DC učinio mnogo bržim i efektnijim. Naravno, tržište koje već imaju bi bilo i nama na raspolaganju -rekao je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Uz nadaleko poznate IKA dronove, ovim simulatorom je zaokružena čitava lepeza proizvoda koju srpska kompanija pravi, a novi projekti koje je Željko Mitrović najavio u budućnosti, sa nestrpljenjem se očekuju!

Autor: Iva Besarabić