AKTUELNO

Došao je trenutak da srpsko društvo i srpska država počenju da funkcionišu tako što će neke bitne teme, teme od nacionalnog značaja, da podržavaju, rekao je gostujući u emisiji Pravac, na TV VESTI, Predrag Gaga Antonijević, reditelj filma „Dara iz Jasenovca“

Antonijević se pre svega zahvalio na odlikovanju koje je dobio, i rekao da je to signal da je država Srbija konačno smogla snage da se posveti nekim važnim i bitnim nacinalnim temama u sferi filmske umetnosti.

Imali smo jako dugačak period od nesrećnih građanskih ratova 90-tih godina i zatim agresivnog ulaska zapadne hemisfere država iz Evrope i Amerike u sve pore srpskog društva i bića, pa je samim tim počela da se propoveda dodvorička priča u sferi kinematografije, gde su strani politički i kulturni komesari nametali teme kolegama i podržavali samo ono gde smo mi pokazivani kao ružni i prljavi, rekao je Antonijević.

Foto: TV VESTI

Kako kaže, što se tiče nekog zapadnog i evropskog uticaja na našu kinematografiju, smatra da je u redu da kažu šta bi oni želeli, ali dodaje da ne mogu da nameću to kao jedini model kojim mi treba da se bavimo i kako treba da živimo.

Došao je trenutak da je srpsko društvo i država počela da funkcioniše tako što će neke bitne teme, teme od nacionalnog značaja, da podržava. Mi smo država koja je često bila na braniku zapadne civilizacije, pa je često bila i na braniku demokratije, a da ne govorimo o našem doprinosu kulturnoj i naučnoj svetskoj baštini, rekao je Antonijević.

Ističe da je došlo vreme da taj nametnuti način ne bude jedini, dodaje da se nešto ipak promenilo u tom pogledu.

Foto: TV VESTI

Znamo da ništa nije crno-belo, ali nama je bio dodeljen crni šešir. Sada je pitanje da li smo mi spremni i sposobni da prevaziđemo tu situaciju prvobitno unutar sopstvenog korpusa. Da pokušamo da ispričamu našu sliku svetu. Svi mi koji smo krenuli ovaj film da radimo znali smo da će biti različitih mišljenja o tome, rekao je Antonijević i dodao da je za njih bila pre svega bolna negativna kampanja koja je krenula upravo iz Beograda.

Kako kaže, ne može se neistinom i lažima ići na film „Dara iz Jasenovca“ samo zato da ni po koju cenu ne bude srpski kandidat za Oskara.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, Orion - 603, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Dara iz Jasenovca

#Predrag Gaga Antonijević