AKTUELNO

Od autora serije “Crveni mesec” stiže novo ostvarenje.

Nakon velikog uspeha istorijskog spektakla “Crveni mesec”, od 12. oktobra na TV Pink počinje emitovanje serije “Jugoslovenka”, istorijske dramske serije idejnog tvorca Romana Majetića i producenta Željka Mitrovića, koja će se emitovati svakog radnog dana u 20 časova. “Jugoslovenka” je zasnovana na stvarnim događajima, a ujedno predstavlja svojevrstan spin-off serije “Crveni mesec”, odnosno seriju koja se detaljnije bavi određenim delom originalne serije, u ovom slučaju “Crvenog meseca”. Iako sama radnja serije “Jugoslovenka nije nastavak priče serije “Crveni mesec”, ono što ih povezuje su likovi, najpre stvarne istorijske ličnosti poput prestolonaslednika Aleksandra I Karađorđevića, kralja Petra I Karađorđevića, Nikole Pašića, Dragutina Dimitrijevića Apisa, alii nekoliko likova koji su plod autorove mašte, kao što je Sofija Baumen, doktor Bočev, Jovan Petrović, Pavle Dimitrović, Marija Baumen i mnogi drugi.

Foto: RTV Pink/Jelena Simonović

Ivani Dudić, Slaviši Čuroviću, Mihajlu Jovanoviću, Lepomiru Ivkoviću, Danielu Kovačeviću, Srđanu Karanoviću, Branku Đuriću i Nini Grahovac, u “Jugoslovenki” se pridružuju nova lica i fantastične srpske glumce: mladu glumicu Jovanu Milovanović koja igra glavnu žensku ulogu Kosanu, zatim Janu Ilić, Zorana Pajića, Dragana Vujića Vujketa, Dušana Kaličanina, Stefana Radonjića, Tamaru Šustić, Branku Pujić, Borisa Komnenića, Žarka Stepanova i mnoge druge.

Foto: RTV Pink/Jelena Simonović

Priča “Jugoslovenke” počinje u avgustu 1916. godine, u veoma teškom periodu srpske istorije – zemlja je okupirana, podeljena između Austro-Ugarske i Bugarske koje sprovode teror nad srpskim stanovništvom, dok je srpska vojska u Grčkoj, nakon povlačenja preko Albanije. Sve to stvorilo je izuzetno napetu političku situaciju: odnosi između dela oficira s jedne, i Vlade i Dvora s druge strane, krajnje su napeti. Istorijski deo priče prati rasplet tih odnosa, koji će kulminirati hapšenjem grupe oficira na čelu sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, iza čega će uslediti tzv. Solunskiproces u kojem će veliki broj oficira i ostalih zaverenika biti osuđen na smrt ili dugogodišnju robiju. Priča dalje prati događaje na frontu, ulogu srpske vojske u proboju Solunskog fronta te situaciju nakon oslobođenja zemlje; stvaranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, pa sve do smrti kralja Petra I Karađorđevića 1921. godine, kad završava jedna era u vladavini dinastije Karađorđević, ali i celokupnoj srpskoj istoriji. 

U središtu dela priče koja je plod autorove mašte, su dve porodice – Pavlović i Ristić – i one simbolizuju dva pola srpskog društva te epohe. Pavlovići – Nemanja, Irina i njihov sin Vuk (Boris Komnenić, Branka Pujić i Dušan Matejić) – su stara beogradska porodica, ugledna i nekada imućna, u kojoj su se osnovne vrednosti, čast i poštenje, prenosile s generacije na generaciju i predstavljale osnovu njihovog života, poslovanja, uopšte ophođenja. Kao takvi predstavljaju vrstu koja pripada nekim prošlim vremenima, koja polako izumire, ne snalazi se u novim okolnostima, kada se poslovni uspesi baziraju na korupciji, zakulisnim igrama poltičkim vezama – okruženje u kojem se Ristići – Dimitrije, Milica, Jelena i Stefan (Dragan Vujić Vujke, Jana Ilić, Tamara Šustić i Stefan Radonjić) - snalaze kao ribe u vodi. 

Foto: RTV Pink/Jelena Simonović

Foto: RTV Pink/Jelena Simonović

Foto: RTV Pink/Jelena Simonović

Naši glavni junaci, Kosana i Vuk (Jovana Milovanović i Dušan Matejić), dolaze iz ta dva različita sveta. Njihovi razdvojeni životi, a potom i povezani, niz su epizoda koje svedoče o društvenim promenama, o nekom novom svetu i vrednostima u kojem je časno viteštvo iz “Crvenog meseca” relikvija prošlosti.

Foto: RTV Pink/Jelena Simonović

O tome jednako svedoči i transformacija koju je doživela Sofija Baumen, glavna junakinja “Crvenog meseca”, koja je ovde ujedno u funkciji povezivanja izmišljenog i istorijskog dela priče.

Foto: RTV Pink/Jelena Simonović

U prvom delu priče, dok su naši junaci naKrfu, povremeno se vraćamo u prošlost, u vreme mladosti njihovih roditelja, dabi se u drugom delu serije, kad se svi likovi nađu u Beogradu, sve pričespojile u jednu, što će da dovede do otkrivanja dugo skrivenih porodičnih tajni.

Foto: RTV Pink/Jelena Simonović

Foto: RTV Pink/Jelena Simonović

Uzbudljiva priča o ljubavi, prijateljstvu, stegama društva, moralnim načelima i slobodi, kao i fantastična glumačka ekipa, veličanstvena scenografija i autentični kostimi, dovoljan su razlog da od 12. oktobra svakog radnog dana u 20 časova budete uz TV Pink i istorijsku dramu “Jugoslovenka”!

Autor: M.Đ.

#Dragan Vujić Vujke

#Dušan Kaličanin

#Dušan Matejić

#Ivana Dudić

#Jana Milić Ilić

#Jovana Milovanović

#Jugoslovenka

#RTV Pink

#Roman Majetić

#Stefan Radonjić

#Tamara Šustić

#Televizija Pink

#Zoran Pajić

#serija

#Željko Mitrović