AKTUELNO

Iako se na veliku žalost mnogih “Crveni mesec” završio, verna Pinkova publika ima mnogo razloga da i u narednoj televizijskoj sezoni ostane uz TV Pink, jer ih očekuje bogat domaći igrani program.

Posle osam meseci, uzimajući u obzir i dvomesečnu pauzu, sinoć je emitovana poslednja epizoda istorijskog spektakla “Crveni mesec”. Završne epizode imale suveoma visoku gledanost, a kraj najzahtevnijeg Pinkovog projketa sinoć je pratilo više od 1.000.000 gledalaca. Ljubavna, ali i snažna istorijska priča koja se tiče svih nas, smeštena u period od avgusta 1913, nakon pobede Srbije u Balkanskim ratovima kada je povratila deo teoritorije, do kraja 1915. godine, kada je austrougarska vojska okupirala Beograd, osvojila je srca milionske publike širom regiona.

Foto: Pink.rs/Jelena Simonović

Produkciono, ali i scenaristički veoma zahtevan projekat od 124 epizoda pripremao se godinu dana, a još toliko je bilo potrebno da se snimi. Kako je poseban naglasak autora stavljen na oživljavanje epohe, u pisanju scenarija Romanu Majetiću pomagalo je i nekoliko istaknutih istoričara. Među poznatim imenima stručnih saradnika je i Nikola Giljen, beogradski istoričar i teolog, iskusni stručni saradnik u mnogobrojnim projektima i manifestacijama iz oblasti kulture i nauke.  

Foto: Pink.rs/Jelena Simonović

Pored tima koji je radio na pisanju teksta, u Pinkovom najmodernijem kompleksu filmskih studija u Šimanovcima bio je zaposlen i veliki broj zanatlija – majstora, dekoratera, krojača, kostimografa, šminkera, vlasuljara. Sašiveno je više od 700 autentičnih kostima, nabavljeno je mnogo kočija, konja, kola, vozila, na hiljade autentičnih predmeta. Čitav autorski tim činilo je više od 300 ljudi – reditelji, producenti, scenaristi, glumci, statisti, vođe i organizatori snimanja, snimatelji, asistenti kamere, tehničko vođstvo, montažeri, stručnjaci zaduženi za video miks i ton, rasvetu i inteligentnu rasvetu.

Foto: Pink.rs/Jelena Simonović

Na gotovo 6.000 m2 eksterijera u Šimanovcima izgrađena je rekonstrukcija velelepne palate hotela Moskva, Beli dvor, jedna cela avenija i nekoliko gradskih ulica, sa svim fasadama, objektima i istorijskim detaljima. Osim u Šimanovcima, serija je snimana i na brojnim drugim lokacijama – u Jakovu i u dvorcu Dunđerski u Kulpinu, između ostalog. Pored eksterijera, podjednako impresivan bio je i enterijer, za koji je bila zadužena Ivana Lea Korejzl, glavni scenograf serije. 

Foto: RTV Pink/Jelena Simonović

Priča o ljubavi između ćerke austrijskog vojnog atašea, Sofije Baumen i srpskog oficira Nikole Stanimirovića je od početka emitovanja osvojila milionsku publiku, koja je bez daha pratila seriju “Crveni mesec”. Osim glavne niti, Sofijine i Nikoline ljubavne priče, ovo ostvarenje obiluje dramatičnim događajima, špijunskim intrigama, diplomatskim nadmudrivanjima, političkim spletkama i prevarama. Upravo zbog uzbudljive radnje i dinamike, publika je tokom svih šest meseci emitovanja gledala “Crveni mesec” u ogromnom broju i poistovetila se sa mnogim likovima.

Foto: Pink.rs/Jelena Simonović

Rezultati gledanosti svedoče da je poslednja epizoda “Crvenog meseca” apsolutno opravdala očekivanja publike. Verujemo da su naši gledaoci sa setom dočekali kraj emitovanja najzahtevnijeg Pinkovog projekta, ali putovanju kroz srpsku istoriju ovde nije kraj. Kako je najavljeno, u julu je planiran početak snimanja svojevrsnog nastavka “Crvenog meseca”, serije “Jugoslovenka”, čija se radnja odvija u periodu posle povlačenja srpske vojske preko Albanije na Krf. Ovaj projekat biće još zahtevniji – imaće 140 epizoda, a prvi deo snimanja odvijaće se u ekterijeru, i to na ostrvu Hvar, koje će u seriji predstavljati Krf. Neki od aktera serije “Crveni mesec” nastaviće svoj život u seriji “Jugoslovenka”, kao što su Ivana Dudić i Nina Grahovac, a kako se već uveliko piše, njima će se pridružiti i Stefan Radonjić, Jana Milić Ilić, Zoran Pajić, Dušan Kaličanin, Branka Pujić, Dragan Vujić Vujke i mnogi drugi.

Iako se na veliku žalost mnogih “Crveni mesec” završio, verna Pinkova publika ima mnogo razloga da i u narednoj televizijskoj sezoni ostane uz TV Pink, jer ih očekuje bogat domaći igrani program.

Foto: Pink.rs/Jelena Simonović

Autor: M.Đ.

#Crveni mesec

#Glumci

#Ivana Dudić

#Miloš Đurović

#RTV Pink

#Roman Majetić

#Televizija Pink

#serija Crveni mesec

#Željko Mitrović