AKTUELNO

Ciklus savremenog turskog filma – već treću nedelju za redom pruža odličnu zabavu.

Od momenta kada se TV Pink pojavila na domaćem televizijskom nebu, odmah je postala dobro prepoznatljiva po istančanom i raznolikom filmskom programu. Gledaoci nisu ostali ravnodušni na kvalitet i raznovrsnost filmovakoju im  je TV Pink ponudila i u prilog tome govori činjenica da su ovoj televiziji ostali verni i danas. TV Pink 2 nudi lepezu filmskih hitova, od najnovijih blokbastera preko holivudskih klasika, do dragulja svetske kinematografije. 

Početak dvehiljaditih godina, u turskoj kinematografiji, važan je za uspeh i uspon turskog filma kao i za činjenicu da je prethodnih godina izrasla u jednu od najozbiljnijih nacionalnih kinematografija. Osim što danas predstavlja jedan od stubova turske kulturne politike, ona je i svojevrsni pasoš Turske koji joj otvara vrata promocije širom sveta. Ono što je posebno interesantno i značajno jeste ciklus savremenog turskog filma koji se emituje od poslednje nedelje aprila, na drugom kanalu TV Pink, koji organizuje Institut Yunus Emre, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Beogradu.  

Treći u nizu, film “Sezona lova” (Av mevsimi) iz 2010. godine prikazaće se u sredu 13. maja u 20 časova na kanalu Pink 2. U filmu policajac veteran i njegov brzopleti kolega , se udružuju sa novopečenim majorom, kako biistražili ubistvo mlade žene. Njen život je bio pun intriga, a glavni akteri sui potencijalno osumnjičeni. Dok istražuju ubistvo , životi trojice policajaca potpuno će se preokrenuti. Ova kriminalističkam drama, od režisera, producenta i scenariste Javuza Turgula, bila je nominovana od strane Udruženja turskih filmskih kritičara za najboljeg sporednog glumca, najbolju fotografiju, kao i najbolju muziku. Vodeće uloge tumače Okan Jalabik i Melisa Sozden , dobro poznati domaćoj publici iz hit serije "Sulejman Veličanstveni", koja se prikazivale na TV Pink i ostvarila vrtoglavi uspeh.

Dodatno je interesantna činjenica da je Turska postala drugi najveći izvoznik TV serija na svetu i da je Amerika zapravo jedina koja je nadmašuje. Pored zemalja Balkana i zemalja turskog govornog područja, turske serije su se prikazivale na televizijama u zemljama od Austrije, preko Brazila i Meksika,pa do Kine. Zato je jedina televizija sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji, koja beleži rast gledanosti u odnosu na prethodnu godinu - TV Pink, u svom maniru prepoznala značaj turskog filma i serija i poželela da svojoj publici predstavi vrsne projekte u kojima će uživati.

Foto: Promo

Autor: S.P.

#Film

#Institut Yunus Emre

#Javuz Turlug

#Melisa Sozden

#Okan Jalabik

#Sezona lova

#turski film

<
'