AKTUELNO

Iako margina profita opada, Apple i dalje zna kako da korisnicima uzme više novca nego što njegovi proizvodi vrede.

Iako margina profita opada, Apple i dalje zna kako da korisnicima uzme više novca nego što njegovi proizvodi vrede

Informacije do kojih je došao sajt The Information, na osnovu kompjuterskih proračuna koje je izveo TechInsights, otkrivao nešto krajnje zanimljivo o načinu na koji je Apple određivao cenu iPhonea kroz godine.

Iako je iPhone X bio prvi telefon koji je probio cenu od 1.000 dolara, margina profita Applea je u padu nakon maksimalne vrednosti koju je dostigla u 2009. zahvaljujući modelu 3GS. Apple u poslednje vreme u svoje telefone stavlja sve više i više nove tehnologije, kao i kvalitetnije komponente, što može da objasni pad u profitu.

Pojedinačni iPhone modeli sa najmanjim marginama profita bile su slabije jedinice, kao što je iPhone SE koji se više ne proizvodi. Predstavljen u martu 2016. godine i sa cenom od 399 dolara, svaki uređaj imao je komponente u vrednosti od 186.70 dolara, što je Appleu ostavljalo marginu profita od 53 odsto.

Na vrhuncu, 73 centa na dolar od prodaje svakog iPhonea išlo je direktno Appleu. Tokom proteklih nekoliko godina, Apple je na dolar dobijao 60 centi profita prodajom iPhonea. Ali daleko smo od trenutka kada nastupa panika za deoničare. Iako je Apple zadužen za samo 20 odsto svih otpremljenih telefona, kompanija iz kupertina uzima 87 odsto ukupnog profita industrije.

Zanimljivo je i kako Apple uzima popriličan novac od prodaje istog modela sa različitim opcijama za skladištenje podataka. Iako razlika u komponentama iPhonea sa 512GB i modela 64GB iznosi 70 dolara, razlika u ceni između ova dva modela je čak 350 dolara. Ali korisnici nemaju izbora ako žele više prostora za svoje fotografije i podatke jer iPhone ne nudi slot za microSD karticu.

S obzirom na to da se sve više kupaca odlučuje za modele sa više interne memorije, Apple se smeje ceo put do banke.

#Apple

'