AKTUELNO

U napadu je ubijeno 12 ljudi.

Nemačke istražne vlasti su još u februraru prošle godine identifikovale Anisa Amrija, koji je kamionom uleteo među posetioce božićnog vašara u Berlinu, kao opasnost, ali su na kraju zaključile da nije verovatno da će on izvršiti napad, piše Zidojče cajtung.

Amri( 24) je 19. decembra kamionom uleteo u božićni vašar u nemačkoj prestonici, usmrtivši 12 ljudi, a odgovornost za napad je preuzela Islamska država, nazvavši napadača svojim "vojnikom."

Nemački istražitelji su procenili da je Amri opasnost nakon što su dobili obaveštajne podatke da je on bio u kontaktu sa licima za koje se sumnja da su pripadnici Islamske države, a kojima je ponudio da bude bombaš samoubica.

Foto: Printscreen Facebook

Amri, koga je italijanska policija kasnije usmrtila u Milanu 23. decembra, želeo je da kupi oružje za napad u Nemačkoj i tražio je saučesnike, piše nemački list, pozivajući se na dokumente službi bezednosti.

Međutim, nemački funkcionieri koji su razmatrali da li da ga deportuju, zaključili su na kraju da on ne predstavlja neposrednu opasnost i da njegov slučaj ne mogu da iznesu pred sud.

Zvaničnici nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova zasada nisu komentarisali pisanje Zidojče cajtunga.

S. M.

#Berlin

#Napad

#Ubijeni

'