AKTUELNO

Dogovor o Bregzitu je oko 95 odsto završen, ali je za sada nejasno kada će razgovori biti završeni, rekao je ministar spoljnih poslova Britanije Džeremi Hant.

- Ne mogu da odgovorim na to pitanje, jer su u pitanju pregovori, a u njima postoje dve strane. Još uvek nemamo rešenje. Mislim da su obe strane ohrabrene činjenicom da je mnogo toga postignuto. Pominje se da je 95 odsto gotovo i to je verovatno tačno - rekao je Hant upitan o stanju dogovora o izlasku Britanije iz Evropske unije, prenosi Rojters.

Kako kaže, preostalih pet odsto će biti teško, jer nije moguće odrediti kada će se završiti pregovori.

- Ubeđen sam da je rešenje moguće, ali je ovo poslednji ključni period - rekao je Hant.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je sinoć da su pregovori o izlasku njene zemlje iz EU "izuzetno teški", ali da su "sada u finišu".

- To neće biti sporazum po svaku cenu - naglasila je Mej, u obraćanju predstavnicima vlasti grada Londona na godišnjem banketu gradonačelnika, preneo je Bi-Bi-Si.

Kako je premijerka navela, dve strane rade "po celu noć" kako bi postigle napredak u pregovorima i došle do rešenja.

Dve strane nastoje da postignu dogovor o načinu očuvanja "nevidljive granice" između Severne Irske, koja deo Velike Britanije, i Republike Irske, članice EU, što je glavni kamen spoticanja u pregovorima o Bregzitu.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije izjavio je da "još nije pronađeno rešenje i da se nastavljaju intenzivni napori u pregovaranju".

Neimenovani izvor britanske vlade naveo je da bi razgovori trebalo da se završe do srede, kako bi krajem meseca mogao da se održi samit o finalnom sporazumu o istupanju Britanije iz evropskog bloka.

#Bregzit

'