AKTUELNO

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je večeras da su pregovori o Bregzitu između Londona i Brisela u "završnoj" fazi ; u govoru na svečanosti u londonskom finansijkom centru "Sitiju".

- Pregovori o našem izlasku (iz EU) su u završnoj fazi. Radimo izuzetno mnogo, celu noć da napredujemo oko preostalih problema koji su važni - rekla je britanska premijerka na godišnjem banketu u Sitiju, prema odlomcima njenog govora koji je prenela njena kancelarija.

Ona je nazvala razgovore "izuzetno teškim" i upozorila da neće prihvatiti sporazum "po bilo koju cenu".

Dve strane imaju teškoće da se saglase o tome kako da sačuvaju nevidljivu granicu između britanske provincije Severne Irske i republike Irske koja je članica EU, što je glavni kamen spoticanja u pregovorima.

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije rekao je danas da sporazum još nije postignut i da se nastavljaju intenzivni pregovori.

Prema jednom britanskom vladinom izvoru pregovori treba da se završe do srede da bi još bilo vremena da se održi samit u novembru o konačnom sporazumu o izlasku britanije iz EU.

Vreme ističe jer EU kao i Velika Britanija treba da ratifikuju postignut sporazum u svojim parlamentima do datuma formalnog razlaza 29. marta 2019.

#Bregzit

#Brisel

#London

#Tereza Mej

#premijerka

'