AKTUELNO

Generalni sektetar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas, povodom rasprave o formiranju "evropske vojske", da evropska odbrana ne sme da se jača na štetu Severnoatlantskog saveza.

- Zadovoljni smo zbog pojačanih napora Evropske unije na polju odbrane...dobra je stvar ako evropski saveznici imaju veće kapacitete, ako bolje surađuju. Ono čime nismo zadovoljni jeste da EU počinje uspostavljati dvojne structure - rekao je Stoltenberg na "Forumu NATO-Industrija" u Berlinu.

On je ocenio da je NATO i EU "zapravo potreban jedan, snažan i stručan komandni sistem", prenose hrvatski mediji.

- Ne možžemo da delimo resurse na pola...za zemlju kao što je Nemačka bilo bi potpuno besmisleno dopustiti da NATO i EU budu suparnici, jer je Nemačka, kao i većina drugih članica NATO, ujedno i članica EU - poručio je Stoltenberg.

Podseća se da je francuski predsednik Emanuel Makron 6. novembra pokrenuo raspravu, predložživši da Evropa "izgradi sopstvenu vojsku", što je razljutilo predsednika SAD Donalda Trampa koji je Makronov predlog ocenio "uvredljivim", uoči dolaska u Francusku na obeležžavanje završetka Prvog svetskog rata.

Makron je posle probao da umiri Trampa tvrdnjom da predlog nije bio uperen protiv Vašingtona.

#EU

#Jens Stoltenberg

#NATO

'