AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin, američki lider Donald Tramp, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi šefovi država stižu na Jelisejska polja na svečanost povodom obeležavanja 100. godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu.

U Parizu se danas obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a svoje prisustvo potvrdilo je više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, ali i visoki predstavnici UN, evropskih institucija i drugih međunarodnih delegacija.

14.30 - Francuski predsednik Emanuel Makron priredio je ručak za svetske vođe i zvaničnike u Jelisejskoj palati posle završetka ceremonije povodom stogodišnjice od potpisivanja primirja kojim je završen Prvi svetski rat.

Predsednik SAD Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin sedeli su na ručku za glavnim stolom blizu Makrona.

Među drugim gostima za stolom domaćina su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, nemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Džastin Trido, marokanski kralj Mohamed VI, španski kralj Felipe VI i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Supružnici i pratioci šefova država i vlada pozvani su na ručak koji priredjuje francuska prva dama Brižit Makron u palati Versaj zapadno od Pariza. Posle toga će biti održan privatni koncert Bečke filharmonije.

Makron: Sećajmo se žžrtava, potvrdimo svoju odgovornost za mir

Francuski predsednik Emanuel Makron je pozvao svetske lidere da potvrde svoju odgovornost za mir i deci prenesu "svet o kakvom su prošle generacije sanjale".- Nove ideologiije manipulišu religijama, dok istorija preti da ponovi svoj tragični tok - upozorio je on u govoru na centralnoj ceremoniji kod Trijumfalne kapije u Parizu, u prisustvu oko 70 svetskih lidera među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Makron je podsetio da su 11. novembra 1918. u 11:00 sati ujutro, pre tačno sto godina, u Parizu i celoj Francuskoj ođeknule trube i zazvonila zvona, a to je, istakao je, bilo primirje. - Moramo se setiti te ogromne povorke boraca koji su došli iz celog sveta jer je Francuska za njih predstavljala vrednosti koje su cenili - rekao je Makron. Tokom te četiri godine, ukazao je, "Evropa je umalo izvršila samobistvo - sa deset miliona poginulih i šest miliona ranjenih, a mnogi od onih koji su se iz rata vratili izgubili su svoju mladost, ideale, radost življenja". - Svet je otkrio razmere rana koje je skrivao žar borbi. Suze umirućih smenjivale su se suzama preživelih - rekao je, dodavši da su mladići iz celog sveta umirali za sela za koja nikad nisu ni čuli. Makron je u govoru istakao značaj patriotizma Francuza koji su se borili 1914, a vrednosti patriotizma suprotstvio je - nacionalizmu. - Francuska zna šta duguje svojim borcima i borcima iz celog sveta. Klanja se pred njihovom veličinom. Neka ova godišnjica bude dan kada se obnavlja večna odanost naših mrtvima - naglasio je Makron. Prema njegovim rečima, potrebno je pred narodom potvrditi ogromnu odgovornost, deci preneti svet o kakvom su prošle generacije sanjale. -Za naš svet sviće zora novog doba, zora civilizacije koja čovekove sposobnosti uzdiže do najvećih visina - poručio je, pozvavši na "dostojanstveno suočavanje sa sudom budućnosti". Makron je zahvalio prisutnim svetskim liderima "što su se danas okupili kao braća", ali je zaključio da ovaj skup ne treba da bude samo "skup jednog dana". - Živeo mir, živele slobodne zemlje, živela Francuska - tim rečima je francuski predsednik završio svoj govor, nakon čega je položio venac i zapalio plamen kod Spomenika neznanom junaku. Inače, prema prvobitnom planu, trebalo je da Makron govor počne tačno u 11:00 sati kada je pre 100 godina potpisano primirje, ali pošto su su svetski lideri kasnili na ceremoniju, govor je počeo sa zakašnjenjem.

Pročitajte još: Palčevi uvis i tapšanje po ramenu: Putin i Tramp se toplo pozdravili na ceremoniji u Parizu (FOTO)

11.00 - U Parizu je kod Trijumfalne kapije počela centralna ceremonija obeležavanja završetka Prvog svetskog rata.

Foto: Tanjug AP

Foto: Tanjug AP

Pročitajte još: INCIDENT NA ŠANZELIZEU: Ispred Trampa istrčala ŽENA U TOPLESU! (VIDEO)

Foto: Tanjug AP

Foto: Tanjug AP

9.30 - Državnici polako pristižu na Jelisejska polja, dočekuje ih predsednik Francuske Emanuel Makron sa suprugom.

Foto: Tanjug AP

Danas se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a centralna manifestacija biće održana u Parizu uz prisustvo više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, a Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug AP

Srbija je u Prvom svetkom ratu izgubila 1.247.000 ljudi. Među učesnicima na svečanosti u Parizu čiji je domaćin predsednik Francuske Emanuel Makron su, između ostalih, i predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel.

Foto: Tanjug AP

Glavna ceremonija počeće danas u 9.30 ispred Trijumfalne kapije, gde će se uz najviše vojne počasti zvanicama obratiti francuski predsednik. Planirano je da Makron svoj govor ispred groba Neznanog junaka održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11. meseca, u vreme kada je potpisano Primirje pre 100 godina.

#Pariz

'