AKTUELNO

Dvojica lidera takođe su se složila da se ne sme dopustiti da afera oko Kašogija izazove dalju destabilizaciju na Bliskom istoku i da bi ovo moglo da stvori priliku za pronalaženje političkog rešenja rata u Jemenu.

Predsednik SAD Donald Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron složili se se danas da saudijske vlasti moraju da u potpunosti rasvetle prošlomesečno ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj, prenosi Rojters izjavu neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate.

Zvaničnik je kazao da su se dvojica lidera takođe složila da se ne sme dopustiti da afera oko Kašogija izazove dalju destabilizaciju na Bliskom istoku i da bi ovo moglo da stvori priliku za pronalaženje političkog rešenja rata u Jemenu.

Rojters podseća da se Saudijska Arabija, koja se suočava sa globalnim kritikama i potencijalnim sankcijama zbog ubistva Kašogija u njenom konzulatu u Jemenu, nalazi na čelu koalicije koja se bori u Jemenu protiv pobunjenika poznatih kao Huti.

Neimenovani zvaničnik Jelisejske palate prethodno je rekao da su Makron i Tramp u Parizu imali "veoma konstruktivan" sastanak.

Navodi se da su se dvojica lidera sastali nekoliko sati pošto je Tramp na Tviteru oštro napao predlog koji je Makron izneo protekle nedelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD.

Zvaničnik je kazao da je bilo "neslaganja" i da se Tramp, koji je tvitovao da je Makronov komentar bio "veoma uvredljiv", na sastanku obratio predsedniku Francuske rečima "mislim da smo mnogo bliži nego što izgleda".

#Donald Tramp

#Džamal Kašogi

#Emanuel Makron

'