AKTUELNO

Francuske bezbednosne služžbe uhapsile na tri različita kraja te zemlje šest osoba u okviru preliminarne istrage pod sumnjom da su planirali napad na predsednika Francuske Emanuela Makrona, javlja Rojters pozivajući se na izvor blizak istrazi.

Taj izvor naveo je da se uhapšeni sumnjiče da su imali "neprecizan i nedovoljno razrađen" plan za izvođenje "nasilne akcije" protiv Makrona.

Francuski kanal BFM TV prethodno je objavio da je šest pripadnika francuske ultradesnice uhapšeno u okviru istrage zbog pretnji koje su upućivali predsedniku te držžave, za šta Rojters nema nezavisnu potvrdu.

Agencija navodi da su hapšenja izvedena u tri različita područja - Izeru koji se nalazi jugoistočno od grada Liona, Mozelu na francuskoj granici sa Nemačkom i Luksemburgom i u Ij-e-Vilenu, na severozapadu Francuske u blizini grada Rena.

Navodi se da još nije jasno kakva je veza između uhapšenih i kako su stupili u kontakt jedni sa drugima.

Rojters podseća da je Makron u jednom intervju koji je objavljen u nedelju upozorio na pretnju koju predstavljaju ultradesničarski pokreti širom Evrope, kazavši da je nekritičko samozadovoljstvo držžava koje je na Starom kontinentu vladalo 30-ih godina prošlog veka utrlo put usponu Hitlera u Nemačkoj i Musolinija u Italiji.

Agencija podseća da je Makron danas u Verdunu , gradiću na severoistoku Francuske, gde prisustvuje nastavku obeležžavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata, u okviru čega će tokom vikenda ugostiti 60 državnika iz celog sveta.

#Emanuel Makron

#Francuska

#Hapšenje

#Napad

'