AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se "u hodu" sa američkim kolegom Donaldom Trampom u Parizu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Strane su se saglasile da će biti teško organizovati potpuni sastanak (Putina i Trampa) tamo (u Parizu). Ipak, oni će se sastati u hodu, na ovaj ili onaj način, a tada će se saglasiti o tome kada mogu da se sastanu sledeći put i zaista razgovaraju - rekao je Peskov, prenosi Tass.

Agencija navodi da je Peskov kazao i da će se obojica predsednika pojaviti i na predstojećem samitu G20 u Argentini i naglasio da bi oni u Parizu mogli da razmotre taj susret kao priliku za pravi sastanak.

Ruska agencija ranije je izvestila da je Peskov kazao da će Putin i Tramp održati kratak sastanak u Parizu 11. novembra na marginama komemorativnih događaja u Parizu na 100. godišnjicu primirja kojim je okončan Prvi svetski rat.

On je, kako je Tass tada izvestio, rekao da promena formata sastanka nije povezana sa bilo kakvim neslaganjima ili drugim problemima u bilateralnim odnosima.

- U ovom slučaju, razlog nisu neslaganja, već je to zbog formata multilateralnih događaja posvećenih 100. godišnjici završetka Prvog svetskog rata. Ovaj format ne dozvoljava da se dvojica predsednika sastanu u punom formatu. Zbog toga je odlučeno da će imati kratak sastanak i dogovoriti se kada će održati kompletan sastanak - rekao je Peskov.

Rojters je ranije preneo da je Tramp izjavio da se "verovatno neće" sastati sa ruskim predsednikom na marginama obeležavanja 100. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata u Parizu.

Navodeno je da je Tramp poručio da će se sa Putinom sastati na samitu G20 u Argentini koji se održava od 30. novembra do 1. decembra.

- Sastaćemo se na G20 i verovatno ćemo imati sastanke nakon toga. Nisam siguran da ćemo imati sastanak u Parizu. Verovatno ne - rekao je Tramp novinarima u američkoj vojnoj bazi Endrjuz.

Tramp i Putin poslednji sastanak održžali su 16. jula u finskoj prestonici Helsinkiju.

#Dmitrij Peskov

'