AKTUELNO

Tinejdžerka se ranije žalila roditeljima da dobija nepristoje ponude od komšije.

Trinestogodišnja devojčica u Indiji obezglavljena je sa srpom, "jer je odbila da ima seks sa komšijom", navodi lokalna policija.

Tinejdžerka je brutalno napadnuta sa alatom sa farme, pošto je odbila seksualne odnose sa starijim čovekom, javljaju lokalni mediji.

Policija je saopštila da je odbacila mogućnost da je osumnjičeni patio od mentalnih bolesti kada je ubio devojčicu.

Ona je pohađala obližnju školu i ispričala je majci o neprestanim seksualnim ponudama komšije, koju je neprestano dobijala. Njeni roditelji su radnici, što se smatra nižom kastom od one kojoj pripada optuženi, za šta lokalni mediji veruju da je razlog njegove nasilne reakcije.

Kumar je uhapšen i tereti se za kriminalni čin nasilja među kastama, koje je zabranjeno u Indiji od 1989. godine. - Devojčica je brutalno ubijena. Istraga je u toku i optuženi će biti uhapšen – rekao je policijski zvaničnik.

U Indiji, Hinduisti su odvojeni u četiri glavne kategorije: bramine (sveštenici i učitelji), kšatrije (vojnici), vajšije (trgovci) i šudre (radnici).

One su kasnije podeljene dalje na oko 3.000 kasti i 25. 000 podkasti, od kojih se sve temelje na zanimanju. Niže kaste, poznate kao daliti, često nemaju prava na obrazovanje i zaposlenje i čak nisu uključene u klasni sistem. Daliti su jednom nazvani "nedodirljivim" i bili su izvan klasnog sistema i uprkos novim zakonima protiv diskriminacije, predrasuda prema njima je ostala.

Godine 2016. zabeleženo je 47.000 slučajeva zločina nad ljudima iz nižih kasti.

- Zašto establišment ne pokaže snagu? – upitala je aktivistkinja Radika Ganeš, koja vodi kampanju za prava dalita.

- Ovakvi incidenti se neprestano ponavljaju. Kada zagovaramo advokaturu, politička volja mora da bude ispitana, kao i nedostatak iste. Razlog koji stoji iza nasilja jeste visok nivo politizacije klasnog uređenja. To je zloupotreba političke moći. Kaste su vrsta prakse prihvaćena u Tamil Naduu. Svi ćute povodom toga i tišina stvara nasilje – dodaje ona.

Džajna Kotari, izvršni direktor Centra za pravna i politička istraživanja napominje da zločini protiv žena čine pet do osam procenata svih zločina protiv pripadnika nižih kasti.

#Indija

#devojčica

'