AKTUELNO

Turska ne priznaje rusko pripajanje Krima i nastaviće da jača svoje odnose sa Ukrajinom, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle sastanka sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.

Kako prenosi Anadolija, Erdogan se danas sastao sa Porošenkom u palati Mabejn u Istanbulu, a nakon bilateralnog sastanka, održan je i sedmi sastanak Saveta za stratešku saradnju na visokom nivou Turske i Ukrajine.

Nakon toga, Erdogan i Porošenko su govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

- Nastavićemo da jačamo odnose sa Ukrajinom. Ponovo smo naglasili da ne priznajemo i nećemo priznati nezakonitu aneksiju Krima - rekao je Erdogan nakon sastanka.

On je istakao da je tokom sastanka bilo govora i o sukobima na istoku Ukrajine, a u vezi sa tim je ponovio stav Turske.

- Naša želja je da se sukobi na istoku Ukrajine što pre reše mirnim i diplomatskim metodama - naglasio je Erdogan.

Turski predsednik je naveo da je tokom sastanka bilo reči i o regionalnim temama, i naglasio da je Turska snažno potvrdila svoj stav kada je reč o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Ukrajine, navodi turska agencija.

Jedna od tema o kojima se razgovaralo tokom današnjih susreta je i borba protiv terorističke organizacije FETO, a Erdogan je kazao da je Ukrajina, kao prijateljska zemlja, pružila podršku Turskoj.

- Verujem da će se u budućem periodu naša saradnja nastaviti u kontekstu potpunog okončanja delovanja FETO-a u Ukrajini - rekao je Erdogan.

Na pitanje novinara u vezi sa poslednjim telefonskim razgovorom sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, Erdogan je odgovorio da je tokom razgovora bilo reči o situaciji na severu Sirije.

- Naš cilj je da pripadnici terorističke organizacije PYD/YPG što pre napuste grad Manbidž - podvukao je.

Ukrajinski predsednik Porošenko je kazao da je Sedmi sastanak Saveta za stratešku saradnju na visokom nivou Turske i Ukrajine bio veoma učinkovit i dodao da je tokom sastanka bilo reči i o skorom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, navodi agencija.

#Petro Porošenko

#Redžep Tajip Erdogan

'