AKTUELNO

Oko tri četvrtine Venecije poplavljeno je pošto je jak vetar podigao nivo vode do 156 centimetara, saopštili su danas zvaničnici.

Taj grad poznat je po poplavama kada jaki vetrovi duvaju u vodu iz laguna, a kako se navodi, današnji nivo vode najviši je od decembra 2008. godine, prenosi AP. Poslednji put nivo vode je dostigao 160 santimetara u decembru 1979. godine.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro izjavio je da je niz podvodnih barijera podignut u laguni zvanoj Mojsije i koja bi trebalo da spreči poplave.

Prema njegovim rečima, taj projekat se već dugo planira, a naveo je da je tražio i hitan razgovor s premijerom Đuzepeom Konteom kako bi mu predočio važnost projekta kojim bi se sprečilo podizanje nivoa mora.

Zbog poplava je obustavljen vodeni taksi saobraćaj, a veze funkcionišu samo s perifernim ostrvima. Grad sagrađen na nizu ostrva svake godine se suočava s poplavama, a stanovnici i lokali u gradu ojačavaju se metalnim ili drvenim vratima kako bi sprečili da voda prodire.

Foto: Tanjug

Bez obzira na poplave, u Veneciji je danas održan maraton, a na brojnim fotografijama koje su objavljene na internetu, vide se takmičari kako trče po poplavljenim ulicama. Ne samo u Veneciji, već i u celoj Italiji na snazi je upozorenje na poplave zbog obilnih kiša, a problem je pogoršan zbog neodržavanja rečnih korita.

Guverner regiona Veneto Luka Zaja izjavio je da bi poplave mogle da dostignu nivo iz 1966. godine kada su najugroženije bile Venecija i Firenca.

#Poplave

#Venecija

'