AKTUELNO

Potrošnja stanovništva ima najveći udeo u privrednoj aktivnosti SAD-a, i bila je ključni pokretač ukupnog privrednog rasta u periodu od jula do septembra.

Potrošnja stanovništva u SAD, prilagođena za stopu inflacije, porasla je u septembru za 0,3 odsto, na šta prvensteveno uticalo povećanje potrošnje na zdravstvene usluge i na kupovinu motornih vozila.

Američko Ministarstvo privrede je takođe danas saopštilo da se preferirana mera inflacije Federalnih rezervi vratila na ciljani nivo centralne banke od 2,0 odsto na godišnjem nivou, nakon što je prethodnih meseci bila neznatno povišena, prenosi agencija AP. Pored toga, prihodi građana su u septembru zabeležili rast od 0,2 odsto, što je njihovo najmanje povećanje od juna 2017. godine. Približno polovinu tog povećanja je izbrisala inflacija.

Američka ekonomija je u tom kvartalu zabeležila rast po godišnjoj stopi od 3,5 odsto, potpomognuta najvećim skokom potrošnje stanovništva u skoro četiri godine, saopštio je u petak Ministarstvo privrede. Ipak, ekonomski rast je usporio u odnosu na drugo tromesečje kada je iznosio 4,2 procenta, pošto je pao tempo poslovnih investicija, tako da će nastavak rasta možda još više zavisiti od potrošnje građana, konstatuje agencija AP.

Fedova preferirana mera inflacije - rashodi za ličnu potrošnju - otkriva da su cene u septembru porasle za samo 0,1 posto. Stopa štednje stanovništva pala je na 6,2 odsto u septembru, štp je najniži nivo u 2018. godini, dodaje AP.

#SAD

'