AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegov američki kolega Donald Tramnp razgovarali su večeras telefonom da bi koordinali stavove pre tursko-rusko-francusko-nemačkog samita o Siriji koji će se održati u subotu u Istanbulu, saopštila je Jelisejska palata.

Francuski predsednik je predstavio cilj sastanka - da se učvrsti prekid vatre u sirijskoj oblasti Idlib i prodube razgovori koji se odnose na politički proces i rešenje sukoba u Siriji, navodi se u saopštenju.

- SAD i Francuska dele iste bezbednosne, humanitarne i političke ciljeve u Sirji i američki predsednik je zatražio od predsednika Francuske da prenese taj zajednički stav tokom samita u Istanbulu - navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Francuska ima skromna očekivanja od tog sastanka ali se ipak nada da će biti ostvaren napredak na bezednosnom planu i u političkom procesu u Siriji, rekao je jedan izvor iz predsednišva, prenosi agencija Frans pres.

Pariz bi želeo da se primeni produženje primirja u Idlibu i da se garantuje pristup humanitarnim konvojima, od kojih je najmanje šest trenutno blokirano u Damasku.

Pariz takođe želi da se napreduje ka uspostvljanju ustavnog odbora koji bi bio sastavljen od trećine predstavnika sirijsikih vlasti, trećine predstavnika opozicije i trećine nezavisnih predstavnika.

Samit o Siriji biće održan 27. oktobra u Istanbulu na kome će se okupiti predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Rusije Vladimir Putin i Francuske Emanuel Makron, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

#Donald Tramp

#Emanuel Makron

#Sirija

'