AKTUELNO

Evropska unija pozvala je danas američkog predsednika Donalda Trampa da razmisli o mogućim posledicama koje bi povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom imalo po američke građane i svet.

Osim što pozivaju Rusiju da ostane pri sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, države Evropske unije takođe očekuju "da SAD uzmu u obzir posledice njihovog mogućeg povlačenja iz INF po sopstvenu bezbednost, po bezbednost svojih saveznika i čitavog sveta", navodi se u saopštenju EU, prenosi AP.

Takođe se navodi da je taj sporazum bio ključni kamen temeljac evropske bezbednosti i strukture više od tri decenije i pomogao da se suzbije proliferacija oružja masovne destrukcije.

- Svetu ne treba još jedna trka u naoružanju koja nikome ne bi donela dobro, već suprotno, svima bi donela nestabilnost - poručuje EU. Američki predsednik rekao je u subotu da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija "godinama" krši taj sporazum i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Ranije danas je portparolka EU Maja Kocijančić kazala da EU poziva SAD i Rusiju da se pridržavaju sporazuma i da se postaraju da se on "u potpunosti i dokazivo sprovodi".

- Mi smatramo da je nužžno da SAD i Rusija vode konstruktivan dijalog kako bi očuvali sporazum - izjavila je ona na konferenciji za novinare.

Tass prenosi da je Kocijančić, upitana da li bi Rusija bila viđena kao krivac ako bi sporazum bio raskinut, kazala da postoji mnogo pitanja koja počinju sa "ako" i istakla da jedino može da kaže da EU od Rusije očekuje da "problemima pristupa u skladu sa ovim sporazumom, suštinski i transparentno".

#Donald Tramp

#EU

#Nuklearno oružje

'