AKTUELNO

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej predstavila je EU liderima svoje viđnje napretka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU i napustila Evropski savet.

Lideri EU 27 za večerom u Briselu razmatraju trenutnu situaciju u pregovorima o Bregzitu, kako nastaviti razgovore, ali i šta uraditi ukoliko do dogovora o razdruživanju ne dođe u predviđeno vreme.

Iako je bilo očekivano da se do dogovora o razdruživanju EU i Velike Britanije dođe u oktobru to očigledno neće biti slučaj.

To je potvrdio i glavni EU pregovarač Mišel Barnije koji je dolazeći na sastanak sa EU liderima rekao da je potrebno ” još vremena” odnosno ”nedelja” mirnog i strljivog rada na dogovoru.

Istovremeno većina lidera EU najvila je mogućnost da se krene u razgovore o ”planu B” odnosno šta raditi u situaciji ako se dogovor o razdružživanju sa Velikom Britanijom ne postigne na vreme.

Glavna tačka spoticanja dve strane je dogovor o uređenju granice na Irskom ostrvu između Severne Irske koja ostaje deo Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske koja je članica EU.

Pred večeru koja je počela u Briselu naglašeno je i da ne treba očekivati da će se ona završti značajnim dogovorm već da je prvenstveno u pitanju razmena stavova i sagledavanje situacije u procesu Bregzita.

Ranijim dogovorom predviđeno je da Velika Britanija 29. marta 2019. godine napusti EU. Iz EU poručuju da je ostalo još manje od 6 meseci da se postigne dogovor o ”uređenom” i za obe strane prihvatljivom sporazumu o razdruživanju nako čega bi usledili pregovori o budućim odnosima EU i Velike Britanije.

#Bregzit

#Britanija

#EU

#Tereza Mej

'