AKTUELNO

Katalonski parlament izglasao je danas odluku kojom je odačena presuda Vrhovnog suda Španije, a kojom se sa javnih funkcija suspenduju bivši katalonski lider Karles Pudždemon i još pet separatističkih političara.

Parlament je podržao i predlog da šestoro članova parlamenta koji su ili pobegli iz Španije ili su u zatvoru, mogu da prenesu svoje glasačko pravo na člana stranke, što je, kako je ocenila agencija Rojters, novi zastoj u odnosima Katalonije sa Madridom.

Španski Vrhovni sud u julu je odlučio da sa javnih funkcija ukloni Pudždemona i druge separatističke političare zbog njihove uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti 1. oktobra 2017. godine. Širom Katalonije juče u podne su ljudi održali minut ćutanja kako bi obeležili godišnjicu od referenduma, a u centru Barselone se okupilo na desetine hiljada Katalonaca u znak obeležavanja prve godišnjice referenduma o nezavisnosti.

Demonstranti su, nakratko, pokušali da blokiraju puteve i pruge u tom severoistočnom regionu Španije.

Španski premijer Pedro Sančes zalaže se za dijalog o budućnosti Katalonije, ali je isključio bilo kakav korak u pravcu nezavisnosti.

#Katalonija

#Španija

'