AKTUELNO

Snažna oluja "Zorba", donela je jugu Grčke obilne padavine koje su izazvale poplave na Peloponezu, a ponegde je u prekidu i pomorski saobraćaj.

Službe civilne zaštite ostaju u pripravnosti u većem delu zemlje, uprkos tome što oluja gubi na snazi kako se pomera prema istoku, prenosi AP.

Olujno nevreme je pogodilo jugozapadni deo Peloponeza sa udarima vetra i do 90 kilometara na čas, a zatim je prešlo na severoistočni deo poluostrva u pravcu Atine.

Meštani priobalnog sela Nea Kios na istoku Peloponeza su evakuisani. Selo je delimično poplavljeno i bez struje. U drugim delovima Peloponeza izlile su se reke, a prijavljena je i izvesna šteta.

Grčka vatrogasna služba navela je da je dobila pozive građana i iz okoline Korinta koji su tražili pomoć u spasavanju ljudi iz automobila zarobljenih na potopljenim ulicama i evakuaciju ljudi.

Obustavljeni su svi polasci trajekta iz luka oko Atine.

Policija navodi da je zbog poplava saobraćaj na glavnom autoputu od Atine do Peloponeza u prekidu na deonici oko 54 kilometra zapadno od prestonice.

Kako su pisali američki mediji, radi se o hibridnoj oluji koju često nazivaju "Medikejn" (Mediterranean + hurricane, srpski "Medigan" - Mediteran + uragan).

#Grčka

#Oluja

'