AKTUELNO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da želi "konstruktivniji odnos" sa Rusijom, iako Alijansa preduzima mere kako bi uzvratila na, kako tvrdi, pojačanu vojnu aktivnost Moskve.

U intervjuu za AP, Stoltenberg je u utorak rekao da je dijalog sa Rusijom potreban u pokušaju da se "umanje tenzije" i "izbegnu loše procene".

Stoltenberg je, neposredno pred sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim na marginama Generalne skupštine UN, ukazao na navodno "vojno mešanje" Moskve u Ukrajini i Gruziji, podršku koju pruža sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, i prisustvo ruskih pomorskih snaga u istočnom Mediteranu.

- On je dodao da je odgovor NATO na to da se, po prvi put, rasporede borbene grupe na teritoriji istočnih članica, i najavio da će Alijansa uskoro održati "najveće vežbe ove generacije" u Norveškom moru, u kojima će učestvovati kopnene, vazdušne i pomorske snage. Kada se ozbiljno ne slažemo, kada vidimo povećane tenzije, kada vidimo veće vojne prisustvo blizu naših granica, čak je još važnije da postoji dijalog - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO smatra da bi unapeđenje komunikacije između NATO i Rusije moglo da pomogne u smanjenju tenzija.

Komenarišući nedavnu izjavu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da ukrajinska vojska planira da ispuni kriterijume za članstvo u NATO do 2020, Stoltenberg je nagovestio da NATO neće tražiti dozvolu Rusije da bi se Kijev pridružio Alijansi.

- Na Ukrajini je da odlučio o svom putu, da li žele da se pridruže NATO ili ne - rekao je Stoltenberg.

#Jens Stoltenberg

#NATO

#Rusija

'