AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Ujedinjene nacije rizikuju da postanu organizacija "poznata po neuspehu" ukoliko se ne rekonstruišu, naročito kad je reč o Savetu bezbednosti.

- Ujedinjene nacije gube sposobnost da zadovolje očekivanja čovečanstva kroz mir i blagostanje - rekao je Erdogan u govoru na zasedanju Generalne skupštine, a kao primere je naveo Bosnu, Ruandu i muke Palestinaca, prenosi AP.

- Verujemo da, kada kažemo da je svet veći od samo pet zemalja, postajemo glas zajedničke svesti čovečanstva", poručio je on, a američka agencija navodi da pod tih pet zemalja Erdogan podrazumeva SAD, Kinu, Rusiju, Francusku i Britaniju - pet stalnih članica Saveta bezbednosti, koje jedino imaju pravo veta.

Foto: Tanjug

Erdogan je rekao i da Turska ne može da ćuti pred korišćenjem sankcija kao oružja u trenutku kada je ta zemlja u veoma zategnutim odnosima sa SAD zbog sudbine hrišćanskog pastora koji je u zatvoru u Ankari, prenosi Rojters.

- Niko od nas ne može da ćuti pred samovoljnim otkazivanjem trgovinskih sporazuma i korišćenjem ekonomskih sankcija kao oružja. Mi smo za rešavanje problema kroz konstruktivan dijalog, na ravnoj nozi - zaključio je Erdogan.

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska

#Ujedinjene nacije

#predsednik

'