AKTUELNO

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je danas tehnološki napredak kao jedan od izazova epohe sa kojima je suočen svet.

Govoreći na otvaranju Generalne skupštine UN, Gutereš je rekao da obećanje razvijanja takvih tehnologija poput veštačke inteligencije, prate rizici i "ozbiljne pretnje".

On je naveo da bi tehnologija mogla da izmeni ili ukine pojedine poslove i postane oruđe u rukama terorista, sajberkriminalaca i kreatora dezinformacionih kampanja, preneo je AP.

Gutereš je izrazio zabrinutost da bi veštačko inteligentno oružje moglo da samo bira svoje mete.

On je rekao i da je svet došao do ključnog momenta u globalnom zagrevanju i rizikuje nezadržive klimatske promene ukoliko lideri ne reaguju u naredne dve godine.

Obraćajući se svetskim liderima, Gutereš je rekao da oni ne rade dovoljno da bi se izborili sa onim što je on nazvao "direktnom egzistencijalnom opasnošću", koja se kreće brže nego što se ljudi bore protiv nje.

On je primetio da je led na severu Grenlanda počeo da puca ove godine prvi put i pozvao na sprovođenje Pariskog klimatskog sporazuma.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija rekao da je princip multikulturalizma na udaru posebno kada nam je najviše potreban.

Gutereš je upozorio na rastući populizam i polarizaciju među nacijama.

On je rekao da lideri imaju dužnost da unaprede blagostanje svojih naroda, ali i da promovišu i podržavaju reformisani, osnaženi i ojačani multikulturni sistem.

Generalnoj skupštini UN prisustvuju predsednici, premijeri, monarsi i visokorangirani ministri iz 133 države sveta.

#Antonio Gutereš

#Ujedinjene nacije

'