AKTUELNO

U Austriji je pravoslavlje druga po broju vernika verska zajednica, iako se zbog velikog broja muslimanskih azilanata sa Bliskog istoka, u javnosti stvara utisak da je je to islam. Naime, u Austriji živi oko 700.000 muslimana, dok se broj pravoslavnih vernika procenjuje na oko 800.000.

Poslednji zvanični podaci su iz 2014.godine kada je u Austriji bilo oko 500.000 pravoslavnih vernika, a pošto nakon toga nije sproveden nikakav popis i pošto pravoslavne crkve nemaju parohije, teško je utvrditi aktuelni precizni broj vernika.

Međutim, Sekretarijat mitropolita u Beču procenjuje da je broj pravoslavaca dostigao brojku od najmanje između 750.000 i 800.000 vernika.

U pokrajini Gornja Austrija je fondacija "Pro Orijente" sprovela istraživanje i utvrdila da je broj pravoslavaca porastao sa 45.990 u 2010. na 56.285 u 2016.godini, što je rast od 22 odsto.

- Rast pravoslavnih vernika u celoj Austrij daleko je veći - ističe Florijan Vegšajder iz "Pro Orijente" Gornje Austrije.

Posebno raste broj rumunskih pravoslavaca, koji sve više dolaze u Austriju. Porast pravoslavaca Akademija nauka povezuje s velikim iseljavanjem stanovništva sa Balkana, pre svega iz Rumunije, čiji građani na osnovu članstva u EU, mogu da se sele bez problema u Austriju.

- Ranije su pravoslavci mogli da budu ignorisani kao manjina, ali danas to nije moguće - ističe Vegšajder, dodajući da su potrebne nove pravoslavne crkve.

On ukazuje da su mnoge pravoslavne verske zajednice aktivne u "tuđim" verskim objektima. Pravoslavci time, prema oceni eksperata, doprinose očuvanju Austrije kao hrišćanske zemlje, pošto je ona suočena s konstantnim rastom islamskih vernika i ujedno okretanje leđa rimokatolika svojoj crkvi zbog brojnih afera.

#Austrija

#vera

'