AKTUELNO

Kako se ističe, svaka članica bi "jednom za svagda" odlučila da li želi trajno primenjivanje letnjeg ili zimskog računanja vremena.

Evropska komisija predložila je danas da se ukine polugodišnje pomerenje sata u Evropi u 2019. godini, a da se državama članicama da sloboda da "jednom za svagda" odluče da li žele da trajno primene letnje ili zimsko računanje vremena.

Kako se navodi u saopštenju EK, navedeni zakonski predlog teži da osigura da se bilo kakve promene prave na koordinisan način između susednih zemalja kako bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbegla fragmentacija, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promene sata, dok bi ih druge ukinule.

- Pomeranje sata mora da prestane. Države članice bi same trebalo da odluče da li će njihovi građani živeti u letnjem ili zimskom vremenu. To je pitanje supsidijarnosti. Očekujem da će Parlament i Savet deliti ovaj stav i naći rešenje koje funkcioniše za naše unutrašnje tržište. Ponestaje nam vremena - rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u Strazburu.

#Evropska komisija

#Sat

'