AKTUELNO

Britanska vlada odbila je da komentariše da li je zatražila pravno mišljenje o održavanju drugog referenduma o Bregzitu, navodeći da bi otkrivanje takve informacije ugrozilo pregovaračku poziciju u pregovorima sa Briselom.

To je, na pitanje agencije Rojters, odgovorio departman zadužen za Bregzit, posebno odeljenje britanske vlade koje nadgleda pregovore o istupanju iz EU.

Na pitanje kakav su pravni savet primili u vezi sa održavanjem drugog referenduma, iz britanske vlade su odgovorili da je u javnom interesu da odbiju da ne iznose takvu informaciju jer bi ugrozila pregovaračku poziciju Britanije i bilo štetno za odnose države sa drugim zemljama i evropskim institucijama.

Iz vlade su odbili da komentarišu i da li su tražili pravni savet o reverzibilnosti člana 50, obaveštenja o nameri da Britanija napusti EU. Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 29. marta, ali i dalje nije postignut dogovor sa Briselom o uslovima izlaska.

Premijerka Mej je ranije rekla da će članovi parlamenta glasati o prihvatanju konačnog dogovora.

Na referendumu održanom u junu 2016. godine 51,9 odsto građana podržalo je izlazak iz EU, dok je 48,1 odsto izašlih glasalo za ostanak u uniji.

Istraživanja su pokazala da su Britanci i dalje podeljeni po pitanju Bregzita, mada su poslednje ankete otkrile da više građana ipak podržava ostanak u EU.

Anketa YouGov, obavljena od 31. jula do 7. avgusta, pokazala je da bi 45 odsto glasača podržalo održavanje novog referenduma, dok je 34 odsto protiv.

Pojedini poslanici i biznismeni sve više zagovaraju ideju da građani imaju poslednju reč u dogovoru sa Briselom, dok premijerka Tereza Mej odbija mogućnost održavanja drugog referenduma.

#Bregzit

#Komentar

'