AKTUELNO

Britanci nameravaju da uvedu u škole ateizam, sekularizam i agnosticizam, što je izazvalo veliku društvenu polemiku.

Nastavni predmet Religijsko obrazovanje promeniće naziv u Religijsko obrazovanje i pogledi na svet, kako bi ukazao na različitost savremene Velike Britanije.

Novi predmet uključivaće nereligiozne poglede, ali i većinu verovanja, navodi Komisija za religijsko obrazovanje, koju je formirao Religijski savet Engleske i Velsa.

Učenicima će biti omogućeno da se upoznaju o različitim tradicijama velikih religija, kao što su hrišćanstvo, budizam, hinduizam, islam, judaizam i sikizam.

Deca će učiti i o humanizmu, sekularizmu, ateizmi i agnosticizmu.

- Život u Velikoj Britaniji i celom svetu veoma se promenio od sedamdesetih godina prošlog veka, kada smo u nastavu Religijskog obrazovanja počeli uvoditi druge religije i vjerovanja osim hrišćanstva - napominju zagovornici ove promene.

Oni ističu da je danas važnije nego ikada da ljudi razumeju glavne tradicije religija i verovanja, te različite poglede kako bi mogli lakše uspostavljati odnose sa pripadnicima drugih tradicija.

Poverenik za obrazovanje Anglikanske crkve Najdžel Dženders saglasan je da je potrebno naći nove vizije za religijsko obrazovanje, ali upozorava da nema konsenzusa o načinu promene.

- Na ovu nameru može se gledati kao na pokušaj onih koji imaju neprijateljski stav prema veri da proguraju svoju agendu kako bi potkopali ozbiljnost religijskog obrazovanja - tvrde iz britanske Jevrejske zajednice.

Istovremeno, izvršni direktor "Humanista Velike Britanije" Endrju Kopson, smatra da su preporuke "prilika koja se događa jednom u generaciji, javljaju britanski mediji.

#Britanija

#Reforme

#škola

'