AKTUELNO

Avion ruskog Ministarstva odbrane "Tu-154" sa 93 osobe srušio se jutros u Crno more nakon poletanja iz Sočija prema Siriji.

Među njima je bilo i 65 članova zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga "Ansambl Aleksandrov". Izrazi saučešća stigli su iz Nemačke, Turske, Sirije i od ambasade SAD u Moskvi.

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu saučešće je izrazila nemačka kancelarka Angela Merkel, poručivši da Nemci saosećaju sa porodicama žrtava.

Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmejer poručio je da je tužan zbog pada ruskog aviona u kojem su bili članovi vojnog hora ruskih oružanih snaga "Ansambl Aleksandrov".

U telegramu upućenom ruskom predsedniku, njegov sirijski kolega Bašar al Asad naveo je da ga je rastužila vest o padu ruskog vojnog aviona na putu ka Siriji, ali da to neće uticati na borbu dve zemlje protiv islamskih ekstremista.

- U njemu su bili naši prijatelji, koji su planirali da podele sa nama i narodom Alepa radost pobede i praznika - naveo je Asad.

Foto: Tanjug AP

Američki ambasador u Rusiji Džon Teft poručio je da su "misli i molitve SAD" sa porodicama poginulih putnika i ruskim narodom, navela je na svom nalogu portparolka ambasade SAD u Moskvi Marija Olson.

Saučešće su uputili i turski ministar odbrane Fikri Išik i tursko Ministarstvo spoljnih poslova. Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Husejin Muftuoglu izrazio je u ime tog ministarstva saučešće porodicama žrtava, "prijateljskom narodu Rusije" i ruskoj državi.

U avionu ruskog Ministarstva odbrane sa 93 ljudi, koji se jutros srušio u Crnom moru blizu Sočija, bilo je 65 članova zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga "Ansambl Aleksandrov", koji su krenuli u rusku bazu Hmeimin gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine.

U avionu je bila i izvršna direktorka humanitarnog fonda "Poštena pomoć" Jelisaveta Glinka.

J. Stanković

#Avion

#Hor

#Rusija

#Saučešće

#Sirija

'