AKTUELNO

Ukrajinska vojska pripremila je udarnu grupu za ofanzivu u Donbasu. To je izjavio zamenik komandanta operativne komande DNR Eduard Basurin, prenosi Donjeck novinska agencija (DAN).

- Na osnovu informacija koje smo dobili od izvora Generalštaba VSU (Vojnih snaga Ukrajine) u zoni sukoba, postaje jasno da su u pravcu Mariopulja formirana ofanzivna neprijateljska grupa. Ukupan broj ovih jedinica i vojnih jedinica prelazi 12.000 ljudi - rekao je on.

Bazurin je takođe otkrio planove ukrajinskih snaga bezbednosti u slučaju ofanzive. Nakon artiljerijske pripreme, 36. brigada će početi ofanzivu na Novoazovsk, 79. brigada će napasti na severu, u selu Roze Luksemburg. Na levoj strani će delovati 128. brigada.

U slučaju uspješne ofanzive Ukrajinska vojska u pet dana dolazi do ruske granice i odseći će samoproglašenu Donjeck Narodnu Republiku (DNR) od izlaza na more. Okupiranjem teritorije i proterivanje sa nje dodeljeno je neonacističkom puku "Azov" i 79. vazduhoplovnoj brigadi, veruju u Donbasu.

Dva dana ranije, 2. septembra, DNR prijavio dolazak velikog broja stranih plaćenika i vojnika u jedinicama 56. motorizovano pešadijske brigade i 406-og artiljerijskog puka, koji se nalazi u području primorskom mestu Urzuf.

#Rat

#Ukrajina

'