AKTUELNO

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas u Briselu da se neće kandidovati za novi mandat 2019. godine.

Bivša italijanska ministarka spoljnih poslova, koja je bila uključena u pregovore s Iranom o nuklearnom programu, izjavila je da želi da "ostavi kuću urednu" svom nasledniku posle mandata koji ističe u oktobru 2019, kao i ostalim zvaničnicima u Evropskoj komisiji.

- Imamo još mnogo toga da uradimo ove godine. Najpre treba da očuvamo ono što smo do sada postigli - rekla je ona otvarajući godišnju konferenciju ambasadora pri Evropskoj uniji u Briselu.

Federika Mogerini iz Demokratske stranke u Italiji, postala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost 2014. godine u Evropskoj komisiji čiji je predsednik Žan-Klod Junker kojem takodje ističe mandat u oktobru 2019. godine.

Mogerini ulaže napore za opstanak nuklearnog sporazuma Irana posle američkog istupanja, a od dolaska na funckiju nadgleda razne inicijative saradnje o jačanju autonomije EU u oblasti odbrane i bezbednosti.

Evropski komesari nemaju ograničene mandate, ali je poslednjih godina običaj da se odlazeći komesar ne kandiduje za novi mandat.

#Federika Mogerini

'