AKTUELNO

Centralna banka Turske najavila je da će prilagoditi monetarnu politiku imajući u vidu "znatne rizike" po stabilnost cena, nakon što su zvanični podaci, objavljeni danas, pokazali da je inflacija u avgustu dostigla 17,9 procenata međugodišnje, najviši nivo za gotovo deceniju i po.

U saopštenju centralne banke naglašavaju se volatilni izgledi kretanja cena usled krize nacionalne valute, prenosi agencija Rojters.

Lira je ove godine izgubila 40 posto vrednosti u odnosu na dolar, što je podiglo cene robe - od krompira pa do benzina - pokrenuvši strah od negativnog uticaja na širu ekonomiju i bankarski sistem.

- Najnoviji razvoj situacije s kretanjem inflacije ukazuje na postojanje značajnih rizika po stabilnost cena. Centralna banka će preduzeti neophodne aktivnosti kako bi pružila podršku stabilizaciji cena - navodi se u saopštenju banke.

Dalje se dodaje da će "monetarni stav biti prilagođen na septembarskom sastanku Odbora za monetarnu politiku u svetlu najnovijih dešavanja".

Za investitore, glavno pitanje je da li će centralna banka biti u stanju da dovoljno poveća kamatne stope na sednici 13. septembra kako bi ukrotila inflaciju.

Turski ministar finansija Berat Albajrak rekao je u intervjuu za Rojters u nedelju da je centralna banka nezavisna od vlade i da će preduzeti sve neophodne korake za borbu protiv inflacije. On je takođe obećao "potpunu borbu" protiv inflacije.

Lira je na kratko nadoknadila deo ranijih gubitaka nakon najave centralne banke. Jutros u 8:52 sata po srednjeevropskom vremenu trgovala se po kursu od 6,6200 lira za dolar, što je za nešto više od 1,0 posto slabije nego juče.

- Centralna banka će verovatno podići referentnu kamatu za dva procentna poena 13. septembra, što je daleko niže od sedam do 10 procentnih poena koliko bi želeli investitori - naveo je Jason Tuvei iz Kepital Ekonomiksa u belešci za klijente.

Takva povećanja su potrebna "kako bi se realne kamatne stope vratile na pozitivnu teritoriju i uverile tržišta da su kreatori monetarne politike spremni i sposobni da se uhvate u koštac s visokom inflacijom", dodao je on.

Inflacija u Turskoj je u avgustu skočila za 2,3 odsto u odnosu na prethodni mesec. Proizvođačke cene su na mesečnom nivou porasle za 6,6 odsto u avgustu, što je na godišnjem nivou rast od 32,13 posto, prenosi Rojters.

#Banka

#Monetarna

#Politika

#Turska

'