AKTUELNO

Nemački sud osudio je danas na osam i po godina zatvora mladog migranta za ubistvo svoje bivše devojke adolescentkinje.

Slučaj u kome je 15-ogodišnjakinja ubijena ubodima nožem u prodavnici u jugozaopadnom mestu Kandelu u decembru 2017. šokirao je Nemačku i pokrenuo raspravu o migrantskom nasilju u zemlji.

Zbog propisa o privatnosti tinejdžerka je identifikovana samo kao Mija, a migrant kao Abdul D.

Mladom azilantu Abdulu D. suđeno je pred sudom za maloletnike iza zatvorenih vrata, jer je tvrdio da je imao 15 godina kada se ubistvo desilo. Jedan ekspert je s druge strane procenio da je on star između 17 i 20 godina.

Mladi migrant, koji kaže da je Avganistanac ali čija nacionalnost nije mogla s sigurnošću da bude ustanovljena, mogao je da dobije kaznu do 15 godina zatvora na ovom suđenju vođenom na sudu u Landauu, na jugozapadu Nemačke kod francuske granice. ;

Tokom suđenja on je priznao dela koja su mu se stavljala na teret i izrazio žaljenje. Tužioci su ocenili da je mladić koji je stigao sam u Nemačku delovao iz ljubomore kada ga je adolescentkinja napustila.

Nemačka ekstremna desnica koristi ovaj slučaj kao izgovor da ukaže na kriminal među migrantima u Nemačkoj i osudi politiku nemačke kancelarke Angele Merkel prema migrantima.

Ekstremna desnica poslednjih nedelju dana organizuje proteste u Kemnicu na istoku zemlje posle ubistva ubodima nožem jednog Nemca za koje su osumnjičena dva migranta. U tom slučaju uhapšeni su jedan tražilac azila iz Iraka i njegov osumnjičeni saučesnik iz Sirije.

#Migranti

#Presuda

#Ubistvo

'