AKTUELNO

Republikanskom senatoru iz Arizone Džonu Mekejnu danas se održava poslednji komemorativni skup u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, dan pre nego što će biti sahranjen u pomorskoj akademiji u Anapolisu.

Pogrebna povorka prethodno je prošla pored spomenika žrtvama rata u Vijetnamu, gde je Mekejnova supruga Sindi položila venac, prenela je agencija AP.

Njegova kćerka Megan Mekejn se prva obratila prisutnima. Na zahtev Mekejna, na skupu u Nacionalnoj katedrali govore dva bivša američka predsednika - demokrata Barak Obama i republikanac Džordž Buš mlađi, a na listi govornika su i bivši državni sekretar Henri Kisindžer, kao i bivši senator Konektikata Džo Liberman.

Američki predsednik Donald Tramp nije pozvan na službu u vašingtonskoj Nacionalnoj katedrali, gde su, ipak, prisutni njegova kćerka i zet, Ivanka Tramp i Džared Kušner, koji su savetnici u Beloj kući, kao i drugi članovi Trampove administracije.

Mekejnova porodica jasno je stavila do znanja da ne želi Trampa ni na jednom komemoratovnom skupu u zemlji, koji su trajali pet dana, jer je Tramp često kritikovao senatora iz Arizone.

Foto: Tanjug AP

Netrpeljivost između Mekejna i Trampa počela je tokom kampanje za predsednicke izbore 2016. kada je senator tvrdio da Tramp nije kadar za najvišu funkciju u SAD.

Potom je, ipak, podržao Trampovu nominaciju unutar partije, ali je podršku kasnije povukao. Tokom Trampovog mandata, Mekejn je često iskazivao neslaganje sa politikom Bele kuće.

Foto: Tanjug AP

Među prisutnima na komemoraciji u Vašingtonu su i bivši američki potpredsednik Džo Bajden, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, osnivač FedEksa Fred Smit, milijarder Ronald Perelman, ruski disident Vladimir Kara-Murza, glumac Voren Biti.

Mekejn je preminuo u 81. godini od tumora na mozgu, 25. avgusta.

#Vašington

'