AKTUELNO

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu istakao je danas da bi trebalo da Ankara i Atina otvore novo poglavlje u odnosima, iako je kritikovao Grčku jer je pružila utočište, kako je rekao, turskim "kriminalcima".

Osmorica turskih komandosa zatražila su azil u Grčkoj, posle bekstva helikopterom iz Turske nakon neuspelog državnog udara u julu 2016. godine, prenela je agencija Rojters.

Turska ih je označila kao kriminalce uključene u državni udar i tražila je od Grčke da ih izruči, što je grčki sud, do sada, odbijao.

- Situacija u našim odnosima danas ne ide u korist naših zemalja. Izgradnja poverenja je važna. Trebalo bi da otvorimo novo poglavlje u našim odnosima - rekao je Čavušoglu u intervjuu atinskom listu "Ta Nea". Kako je naveo, dve zemlje bi trebalo da nastave bilateralne razgovore bez ikakvih uslova.

- To je način da se razreše naši problemi - rekao je šef turske diplomatije. On je ponovio zahtev Ankare da se osmorica komandosa izruče Turskoj, kako bi im se sudilo.

Turska i Grčka, rivali dugi niz godina, spore se oko niza pitanja - od etnički podeljenog Kipra do prava u Egejskom moru. Retorika se na obe strane poslednjih meseci zaoštrila, posebno posle propalih mirovnih razgovora na Kipru u julu 2017. godine.

#Ankara

#Atina

'